Kívül színes, belül édes, mi az?
Szerző: Kürti Adrienn
Megjelent: Forrás – 2013. június
Szerző: Kürti Adrienn
Megjelent: Forrás – 2013. június
Újra itt a nyár, és a gyerekek számára elkezdődött a nagy nyári vakáció. A francia makaron színes édes sütije nem csak a gyerekek kedvence, hanem csinos dobozba téve kiváló ajándék is.
A szivárvány színeiben pompázó makaronok ízre és színre nagyon változatosak lehetnek, de amiben azonosak, hogy mandula, tojás és cukor felhasználásával készülnek. Az alaprecept használható peszáchkor is és gluténérzékenyek számára is. A színezésre használt ételszínezőknél fontos, hogy kósersági pecsétet tartalmazó anyagokat használjunk. A mesterséges ételszínezékek az egészségre károsak lehetnek, a természetes ételszínezékek egy része viszont – az alapanyagaik miatt – nem kóserek. Használhatunk viszont természetes kóser szín- és ízanyagokat, mint a barnára színező kóser kakaóport vagy a zöldre színező kóser japán zöldteaport. Magunk is készíthetünk „színeket”: kéket áfonyából, zöldet spenótból, tökmaglisztből, mentából. Sárgát kapunk a répa levétől vagy egy egészen kevés kurkumától. Ha pirosra szeretnénk színezni, használhatunk paradicsomot. Rózsaszínt és lila színt nyerhetünk sok nyári idénygyümölcsből: piros és fekete ribizliből, málnából és eperből, otelló szőlőből, meggyből és cseresznyéből vagy egy zöldség, a cékla főzőlevéből.
A makaron egy kicsit több odafigyelést igénylő sütike, léteznek igen bonyolult receptjei is. Az alábbi alaprecept egyszerű, mégis profi makaronok készíthetők vele egy átlagos háztartásban is, segítségével mindenki megalkothatja a számára leginkább ideális íz- és színváltozatokat. Néhány ötlet: málnahabos, csokis-mogyorókrémes, kókuszos-mentás, az összetettebb ízvilágból a fekete erdős.
FRANCIA MAKARON
(párverecept pészáchra is)
Hozzávalók
- • 14 dkg tojásfehérje (3 tojás)
- • 18 dkg kristálycukor
- • 16 dkg porcukor
- • 16 dkg mandulaliszt
- • különböző folyadék vagy por alakú ételszínezékek és -ízesítők (például: vanília, mandula, menta, kakaópor)
A szobahőmérsékletű tojásfehérjéket lassú fokozaton robotgéppel addig keverjük, míg a fehérjében nem látunk már több folyadékot. Tovább keverve lassan hozzáadjuk a kristálycukor felét. Ezután gyors fokozaton körülbelül két perc alatt félkemény habbá verjük a fehérjét, majd ebbe öntjük bele a kristálycukor másik felét, tovább keverve kemény habot készítünk. Ha folyékony ételszínezőt használunk, ebbe a habba keverünk bele 1-2 cseppet. A porcukrot a mandulaliszttel együtt tésztaszűrőn leszitáljuk. A keverékbe tehetjük az ételszínezéket, ha port használunk, illetve idecsepegtethetünk 2-3 cseppet az aromából.
A kemény habba habkanállal óvatosan belekeverjük a lisztes elegyet, így fényes, szalagosan nyúló tésztát kapunk. Figyelem, ha túlkeverjük, akkor a tészta vékony héja betöredezik.
Két tepsibe sütőpapírt teszünk, melyeknek a hátoldalára 4 cm-es köröket rajzolunk két centis távolságokban. Habzsák segítségével diónyi adagokat nyomunk a körök közepébe, majd 2-3-szor a tepsiket az asztalhoz csapjuk, hogy a tészta szépen elterüljön és a buborékok is eltűnjenek. 30 percig száraz helyen pihentetjük. 150 C fokon (nem hőlégkeverésen!) 10-12 perc alatt sül készre. A tészta ekkor kívül roppanós, belül puha omlós lesz. Néhány percig hűlni hagyjuk, majd levesszük a sütiket a sütőpapírról. Hidegen ragasztjuk össze a két fél makaront és 24 óráig hűtőbe téve érleljük őket készre.
Tipp! A csokis makaron tésztája 2 evőkanál kakaóporral készíthető.
CSOKOLÁDÉS TÖLTELÉK
(tejes vagy párve recept)
Hozzávalók
- • 15 dkg csokoládé (tejes vagy párve)
- • 70 ml tejszín
A csokoládét 1 perc alatt (800 W-os) mikrohullámú sütőben megpuhítjuk, majd hozzákeverjük a tejszínt (tejes vagy növényi).
MÁLNAHABOS TÖLTELÉK
(tejes recept)
Hozzávalók
- • 10 dkg vaj
- • 10-15 dkg cukor
- • 10-15 dkg málna
10 dkg habosra vert vajhoz 10-15 dkg cukrot és 10-15 dkg szitán áttört málna levét adjuk és összedolgozzuk.
MOGYORÓKRÉMES TÖLTELÉK
(tejes recept)
Hozzávalók
- • 120 ml tejszín
- • 56 g csokoládé
- • 3 evőkanál mogyorókrém
120 ml tejszínhez 56 g olvasztott csokoládét és 3 evőkanál mogyorókrémet keverünk.
Jó étvágyat!
Még több recept:
www.zsidokonyha.hu
Az írás a JMPoint a Zsidó Közösségért Közhasznú Alapítvány támogatásával jelent meg.
http://akademia.jmpoint.hu