Gasztronómia

Egy színes nyári süti: francia makaron

Kívül színes, belül édes, mi az?

Szerző: Kürti Adrienn
Megjelent: Forrás – 2013. június


Szerző: Kürti Adrienn
Megjelent: Forrás – 2013. június

Újra itt a nyár, és a gyerekek számára elkezdődött a nagy nyári vakáció. A francia makaron színes édes sütije nem csak a gyerekek kedvence, hanem csinos dobozba téve kiváló ajándék is.

A szivárvány színeiben pompázó makaronok ízre és színre nagyon változatosak lehetnek, de amiben azo­no­sak, hogy mandula, tojás és cukor felhasználásával ké­szülnek. Az alaprecept használható peszáchkor is és gluténérzékenyek számára is. A színezésre használt étel­szí­nezőknél fontos, hogy kósersági pecsétet tartalmazó anya­gokat használjunk. A mesterséges ételszínezékek az egész­ségre károsak le­het­nek, a természetes étel­szí­nezékek egy része viszont – az alap­anyagaik miatt – nem kóserek. Használhatunk viszont ter­mészetes kóser szín- és íz­anya­gokat, mint a barnára szí­ne­ző kóser kakaóport vagy a zöldre színező kóser japán zöld­teaport. Magunk is készíthetünk „színeket”: kéket áfo­nyából, zöldet spenótból, tökmaglisztből, mentából. Sár­gát kapunk a répa levétől vagy egy egészen kevés kur­kumától. Ha pirosra szeretnénk színezni, használhatunk paradicsomot. Rózsaszínt és lila színt nyerhetünk sok nyári idénygyümölcsből: piros és fekete ribizliből, málnából és eperből, otelló szőlőből, meggyből és cseresznyéből vagy egy zöldség, a cékla főzőlevéből.

A makaron egy kicsit több odafigyelést igénylő sütike, léteznek igen bonyolult receptjei is. Az alábbi alaprecept egyszerű, mégis profi makaronok készíthetők vele egy át­la­gos háztartásban is, segítségével mindenki megalkothatja a számára leginkább ideális íz- és színváltozatokat. Néhány öt­let: málnahabos, csokis-mogyorókrémes, kókuszos-men­tás, az összetettebb ízvilágból a fekete erdős.

FRANCIA MAKARON
(párverecept pészáchra is)

Hozzávalók

  • • 14 dkg tojásfehérje (3 tojás)
  • • 18 dkg kristálycukor
  • • 16 dkg porcukor
  • • 16 dkg mandulaliszt
  • • különböző folyadék vagy por alakú ételszínezékek és -ízesítők (például: vanília, mandula, menta, kakaópor)

A szobahőmérsékletű tojásfehérjéket lassú fokozaton robotgéppel addig keverjük, míg a fehérjében nem látunk már több folyadékot. Tovább keverve lassan hozzáadjuk a kristálycukor felét. Ezután gyors fokozaton körülbelül két perc alatt félkemény habbá verjük a fehérjét, majd ebbe öntjük bele a kristálycukor másik felét, tovább keverve kemény habot készítünk. Ha folyékony ételszínezőt használunk, ebbe a habba keverünk bele 1-2 cseppet. A porcukrot a mandulaliszttel együtt tésztaszűrőn leszitáljuk. A keverékbe tehetjük az ételszínezéket, ha port használunk, illetve idecsepegtethetünk 2-3 cseppet az aromából.

A kemény habba habkanállal óvatosan belekeverjük a lisz­tes elegyet, így fényes, szalagosan nyúló tésztát kapunk. Figyelem, ha túlkeverjük, akkor a tészta vékony hé­­ja betöredezik.

Két tepsibe sütőpapírt teszünk, melyeknek a hátoldalára 4 cm-es köröket rajzolunk két centis távolságokban. Hab­zsák segítségével diónyi adagokat nyomunk a körök kö­zepébe, majd 2-3-szor a tepsiket az asztalhoz csapjuk, hogy a tészta szépen elterüljön és a buborékok is eltűnjenek. 30 percig száraz helyen pihentetjük. 150 C fokon (nem hőlégkeverésen!) 10-12 perc alatt sül készre. A tészta ekkor kívül roppanós, belül puha omlós lesz. Néhány per­cig hűlni hagyjuk, majd levesszük a sütiket a sütőpapír­ról. Hidegen ragasztjuk össze a két fél makaront és 24 óráig hűtőbe téve érleljük őket készre.

Tipp! A csokis makaron tésztája 2 evőkanál kakaóporral készíthető.

CSOKOLÁDÉS TÖLTELÉK
(tejes vagy párve recept)

Hozzávalók

  • • 15 dkg csokoládé (tejes vagy párve)
  • • 70 ml tejszín

A csokoládét 1 perc alatt (800 W-os) mikrohullámú sütőben megpuhítjuk, majd hozzákeverjük a tejszínt (tejes vagy növényi).

MÁLNAHABOS TÖLTELÉK
(tejes recept)

Hozzávalók

  • • 10 dkg vaj
  • • 10-15 dkg cukor
  • • 10-15 dkg málna

10 dkg habosra vert vajhoz 10-15 dkg cukrot és 10-15 dkg szitán áttört málna levét adjuk és összedolgozzuk.

MOGYORÓKRÉMES TÖLTELÉK
(tejes recept)

Hozzávalók

  • • 120 ml tejszín
  • • 56 g csokoládé
  • • 3 evőkanál mogyorókrém

120 ml tejszínhez 56 g olvasztott csokoládét és 3 evőkanál mogyorókrémet keverünk.

Jó étvágyat!

Még több recept:
www.zsidokonyha.hu

Az írás a JMPoint a Zsidó Közösségért Közhasznú Alapítvány támogatásával jelent meg.
http://akademia.jmpoint.hu

vissza

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás