Gasztronómia

Csoki, csoki, csoki – Receptek hideg estékre

Édes energia a télre.

Szerző: Kürti Adrienn
Megjelent: Forrás – 2012. december-január

Szerző: Kürti Adrienn
Megjelent: Forrás – 2012. december-január

A csokoládét a kakaócserje terméséből, a kakaóbabból állítják elő. A babot megpörkölik, héját eltávolítják, majd masszát készítenek belőle, amely a keserű vagy étcsokoládé alapanyaga. A csokoládémassza préselésével nyerik a kakaóvajat, a megmaradó száraz anyag tulajdonképpen a kakaópor.

A boltban kapható csokoládét a kakaómasszából ízesítéssel, például cukor és vanília hozzáadásával készítik.

A jó minőségű csokoládé vöröses színű, fényes és sima felszínű, testhőmérsékleten olvad. A csoki felületén megjelenő fehéres bevonat okozója a kikristályosodó kakaóvaj. Kialakulása megelőzhető, ha gondosan becsomagolva a hűtőben tároljuk a csokoládét.

Az étcsokoládé a csokimasszán kívül általában csak vaníliát, cukrot és hozzáadott kakaóvajat tartalmaz.

A tejcsoki a svájciak találmánya, az 1870-es években fejlesztették ki, mivel kevés kakaó és cukor állt rendelkezésükre, de tejben bővelkedtek. A fehér csoki csak kakaóvajat, cukrot és tejet tartalmaz. A főzőcsokoládé kakaóvaj helyett növényi vajat tartalmaz, a „bevonóként” ismert, sokszor táblás csokoládénak tűnő „szeletek” a csokinál több kakaóvajat tartalmaznak, ezért puhábbak, könnyen olvadnak és dermednek.

CSOKIFONDÜ
(tejes recept)

Hozzávalók

  • • 2 dl tejszín
  • • 20 dkg tejcsokoládé
  • • 20 dkg félédes vagy étcsokoládé
  • • 1 kávéskanál reszelt narancshéj
  • • 1 rúd vanília
  • • kardamommag
  • • koriander
  • • kókuszreszelék
  • • mandulaforgács
  • • diódarabkák (elhagyható)
  • • felszeletelt gyümölcsök: banán, alma, körte, szőlő, barack és cseresznye (befőttből)

A tejszínt forrósítsuk fel egy lábasban. Morzsoljuk bele a csokoládékat és olvasszuk fel őket. Ízesítsük narancshéjjal, vaníliával és a mozsárban összetört fűszermagokkal.

Gyors parveváltozat készíthető mikró segítségével: a mikrózható edénybe tett parve csokit 15 másodpercig 400 W-tal melegítjük, majd átkeverjük, és ezt addig ismételjük, míg a csokoládé sima nem lesz.

A gyümölcsöket vágjuk kockára, és saslikpálcára tűzve mártsuk a meleg csokiba, majd ha egy kissé megdermedt, a kókuszreszelékbe vagy durvára vágott dióba, mandulába, hogy még ráragadjanak.

GÁN ÉDENI ÉDESSÉG
(tejes süti)
köszönet Rubinsosinak

Hozzávalók

  • • 20 dkg margarin
  • • 3 evőkanál kakaó
  • • 3 evőkanál cukor
  • • 1 kiskanál neszkávé
  • • 20 dkg keserű csoki
  • • 4 tojás
  • • 1 kiskanál kóser rum
  • • keksz (elhagyható)
  • • kóser bor (elhagyható)
  • • 2 dl tejszín
  • • 1 csomag vaníliás puding
  • • 2 dl tej

Egy hőálló edénybe tesszük a margarint, kakaót, cukrot, a kávét és a csokoládét, és kevergetés mellett gőzfürdő felett felolvasztjuk. Lassan belekeverjük a 4 tojás sárgáját, a rumot, majd a 4 tojás felvert fehérjét – igen óvatosan.

Jénai tálba alul lerakjuk a kekszet, amelyet előzőleg borba mártottunk (elhagyható), és ráöntjük a csokoládés masszát.

A mélyhűtőbe tesszük 20 percre.

Felverjük a tejszínt, s elkészítünk 1 csomag vaníliás pudingport a tejjel, ezt a kettőt összekeverjük. Kivesszük a mélyhűtőből a masszát, és ráöntjük a tejszínes-pudingos keveréket.

Hűtőben kell tárolni étkezésig.

CHILIS-CSOKIS CSIRKE
(húsos recept csak ínyenceknek)

Hozzávalók

  • • 4 egész csirkecomb
  • • só
  • • bors
  • • szója olaj
  • • 2 kisebb felkarikázott chilipaprika vagy szárított chili
  • • 2 dl kóser száraz vörösbor
  • • 20 dkg parve étcsoki
  • • szárított chilipor

A combokat sóval és borssal fűszerezzük, 2 evőkanál szójaszósszal leöntjük. Olajjal kikent tepsibe fektetjük, rászórjuk a chilipaprikát, ráöntjük a bort, forró sütőben pirosra sütjük, saját levével öntözgetve.

A szószhoz a csokit gőz fölött megolvasztjuk, rászűrjük a pecsenyelevet, amelyben a combok sültek és 1 kiskanál chiliporral fűszerezzük. Ezzel öntjük le a csirkecombokat tálaláskor. Pirított burgonyával és alma- vagy körtekompóttal tálalhatjuk.

Jó étvágyat!

Még több recept:
www.zsidokonyha.hu

Az írás a JMPoint a Zsidó Közösségért Közhasznú Alapítvány támogatásával jelent meg.
http://akademia.jmpoint.hu

vissza

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás