Gasztronómia

Összehasonlító fánktan

Szerző: Kürti Adrienn
Megjelent: Forrás – 2011. december

Szerző: Kürti Adrienn
Megjelent: Forrás – 2011. december

Chanuka, az olaj csodája és hagyományosan az olajban sült ételek ideje. Most a fő kedvencet, a fánkokat vizsgáljuk meg.

A kelt tészták közül a fánkok elkészítése a legkényesebb feladat. A hagyományos fánkok összeállításánál, kelesztésénél és sütésénél is fontos néhány praktika betartása! Az alábbi receptgyűjtemény a hagyományos fánkokon kívül diétásabb, és kevésbé diétás, illetve bio-fánkok elkészítésének leírásait is tartalmazza.

HAGYOMÁNYOS FÁNK CHANUKÁRA
(tejes recept haladóknak)

Nem könnyű az elkészítése, de egy kis gyakorlással már egész szép fánkok készülhetnek. A kenyérsütő gép kelesztő funkciója lehet még segítségünkre: alulra kerüljenek a folyadékok (olvasztott vaj is) tetejére a liszt kis mélyedéssel, melybe belecsurgatjuk a felfuttatott élesztőt, és a gép gondjaira bízzuk a tésztát.

Hozzávalók: 3 dl tej, 3 dkg élesztő, 1 evőkanál porcukor, 5 dkg vaj, 2 tojássárgája, 1,5 dl rum vagy aroma, késhegynyi só, 0,5 kg liszt.

Az élesztőt összekeverjük a porcukorral, a langyos tejjel, és felfuttatjuk. A lisztet mély tálba szitáljuk, hozzáadjuk a vajat, a tojássárgáját, a sót, a rumot, a tejes élesztőt, majd jól összekeverjük. Vigyázzunk, minden hozzávaló szobameleg legyen. Géppel jól kidolgozzuk, amíg a tészta lágy nem lesz. Langyos helyen másfélszeresére kelesztjük. Mikor megkelt, lisztezett deszkára borítjuk, ujjnyi vastagra nyújtjuk. Fánkszaggatóval kiszúrjuk, majd konyharuhával letakarva még fél órán át kelesztjük. Széles serpenyőben olajat hevítünk, majd belerakjuk a fánkokat, fordítva, mint a deszkán voltak. Lefedjük a serpenyőt, majd amikor a fánk alja megpirult, szűrőkanállal megfordítjuk. A másik oldalát fedő nélkül sütjük. Amikor piros, kivesszük az olajból és még melegen vaníliás porcukorral megszórjuk. Forró lekvárral tálaljuk.

TIPP! A hozzávalóknak szobahőmérsékletűeknek kell lenniük! Az élesztőt langyos tejben vagy vízben futtathatjuk fel, hidegebb esetén nem „fut” eléggé, melegebbnél az élesztőgombák elpusztulnak, így a tészta keletlen marad.

KŐTTES FÁNK
(párve recept haladóknak)

Gyerekkorunk nagy kérdése: hogy kerül a fánkba a töltelék: sütés előtt vagy után. Most már tudom: is-is. Az alábbi fánk utólag is megtölthető barack- vagy málnaízzel, de készíthetjük úgy is, hogy két kiszaggatott korong közé dzsemet tesszük, a szélét ujjainkkal könnyedén körbenyomkodjuk, majd konyharuhával letakarva tovább kelesztjük, és így sütjük ki.

Hozzávalók: 1 dl víz, 2 dkg élesztő, 1 evőkanál cukor, 1 kg liszt, 1 egész tojás, 3 tojás sárgája, 1 kávéskanál só, 3,5 evőkanál cukor, 3 dl langyos víz, 1 dl bor, 6 dkg meleg margarin (vagy zsír).

A cukros langyos vízben megfuttatjuk az élesztőt. Egy nagy tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a megkelesztett élesztőt, a tojást és a sárgákat, sót, a langyos vizet és bort. Finom tésztát dagasztunk, hozzáadjuk a forró zsiradékot, és tovább dagasztunk. Kelni hagyjuk (45-60 percig). A kelt tésztát gyúródeszkára téve ujjnyi vastagra nyújtjuk, vizespohárral köröket szaggatunk. Néhány percig tovább kelesztjük. Forró zsírban lefedve sütjük, majd megfordítás után fedő nélkül. Tálaláskor porcukorral meghintjük.

TIPP! Kelesztésre ne használjuk a fűtőtestet vagy a gáztűzhely tetejét. A legjobb, ha a konyhában kelesztünk, az edényt konyharuhával vagy pléddel letakarva.

Bio változat:
TELJES KIŐRLÉSŰ SÜTŐTÖKÖS FÁNK
(párve)

A porhanyós fánk nevet is kaphatná, de legfőbb ékessége, hogy finom és egészséges.

Hozzávalók: 5 dl teljes kiőrlésű liszt, 2 teáskanál sütőpor, 2 teáskanál szódabikarbóna, 1 teáskanál őrölt fahéj, 0,5 teáskanál őrölt gyömbér, 0,25-0,25 teáskanál őrölt szegfűszeg és szerecsendió, vanília ízlés szerint (1 rúd belseje vagy aroma), 1 teáskanál só, 1,25 dl cukor, 4 evőkanál margarin, 1,25 dl tökpüré, 2 egész tojás, 2 sárgája, 0,8 dl rizstej.

A liszttel elkeverjük a sütőporokat és a fűszereket. A margarint elkeverjük a cukorral, utána a tojásokkal, majd a sütőtökkel és a rizstejjel. Ezt a masszát belekeverjük a lisztes keverékbe. A kapott ragacsos, sűrű masszát 3 órára hűtőbe tesszük. Sütés előtt lisztezett felületen másfél centi vastagra nyújtjuk, nagy vizespohárral szúrjuk ki, a belsejét kisebb átmérőjű pogácsaszaggatóval. Forró olajban 1-2 perc alatt megsül.

TIPP! A tökös fánk jóval sötétebb színű, és porhanyósabb!

Amerikai változat:
DONUTS
(tejes)

Ez nem fogyókúrás, de nem is ezért szeretjük ezt a fánkcsodát.

Hozzávalók: 1+2 dl tej, 2 dkg élesztő, 1+2,5 evőkanál cukor, 0,25 teáskanál só, 0,25 teáskanál őrölt szerecsendió, 0,25 teáskanál fahéj, 1 tojás, 4 dkg vaj, 27,5 dkg liszt, sütéshez olaj.

Az 1 dl enyhén cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. Az élesztős tejbe tesszük a maradék tejet, cukrot és a többi hozzávalót, majd összegyúrjuk. A tésztát meleg helyen 30 percig kelesztjük. A tésztából 12 gombócot készítünk, amelyeket 10 percig tovább kelesztünk. Sütés előtt a gombócok közepébe lisztes ujjal lukat fúrunk, amelyet köröző mozdulatokkal kitágítunk, míg a donutsokra jellemző formát megkapjuk. (Szaggatni is lehet: az ujjnyi vastagra nyújtott tésztából egy 10 és 3 cm átmérőjű kiszúró segítségével.) Forró olajban 2 perc alatt mindkét oldalát aranyszínűre sütjük. Fahéjas cukorba hempergetjük, vagy tehetünk rá citrom-, illetve csokimázat.

TIPP! Csak annyi fánkot tegyünk az olajba, amennyi kényelmesen elfér benne. A sütéshez egy magas falú lábos vagy fritőz a legjobb választás.

Citrommáz: 15 dkg porcukrot 3 evőkanál citromlével kikeverünk, a fánkra kenjük, majd hagyjuk megszáradni.
Csokimáz: 15 dkg csokit összevágunk, 4 evőkanál vízzel és 7,5 dkg porcukorral állandóan kevergetve megolvasztjuk. Picit hűlni hagyjuk a mázat, és ebbe mártjuk a fánkokat.

Ráadás recept:
LATKESZ-BURGONYÁS LEPÉNY
(párve)

A fánkok mellett nem feledkezhetünk el egy másik hagyományos, olajban sült ételről. A latkesz életmentő lehet, ha a sok édesség mellett egy kis sós finomságra vágyunk, ráadásul egyszerű elkészíteni. Maceszos változata Pészáchkor is jól jöhet.

Hozzávalók: 5 nagy krumpli, 1 fej közepes hagyma, 4 tojás, 4-5 evőkanál gríz- vagy maceszliszt, só és bors ízlés szerint, olaj a sütéshez.

A krumplikat meghámozzuk és lereszeljük, majd kinyomogatjuk a reszelék víztartalmának nagy részét. A reszelékhez hozzáadjuk a hagymát, lisztet, sót és borsot, és összekeverjük. Forró olajba evőkanállal tesszük a masszát, amelyet a kanállal el is lapítgatunk. Aranyszínűre sütjük.

TIPP! A masszába tehetünk fokhagymát vagy sajtot, kínálhatjuk pikáns lekvárokkal, mint például a meggy.

További receptek:
www.zsidokonyha.hu

Jó étvágyat, Chanuka Szameach!

Az írás a JMPoint a Zsidó Közösségért Közhasznú Alapítvány támogatásával jelent meg.
http://akademia.jmpoint.hu


vissza

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás