Gasztronómia

Peszách, és ami a hasunkba kerül

Peszáchkor mindig nehéz valami finomat, különlegeset készíteni a nagyon szigorú előírások miatt. Összegyűjtöttem nektek néhány receptet, amellyel színesebbé tehetjük a peszáchi napokat. Ezek a receptek továbbfejleszthetők egy kis fantáziával és kreativitással.

Maceszzsemle

Hozzávalók: 1 pohár víz, 10 dkg margarin, 1,5 pohár macesz liszt, 4 tojás, só, bors, ¼ kávéskanál peszáchra kóser sütőpor.

Elkészítés: a hozzávalókat össze kell keverni, gombócokat formázni belőlük és sütőpapírral bélelt tepsiben 15-30 percig sütni.

Latkesz

Hozzávalók: fejenként 2 egész tojás, 1 kiskanál olaj, 2 evőkanál maceszdara, só, bors, olaj a sütéshez.

Elkészítés: a tojásokat felütjük, hozzáadjuk az olajat, fűszereket, maceszdarát, majd villával jól felverjük. Palacsintasütőben felmelegítjük az olajat, nem túl sokat és nem nagyon forróra, nehogy megégjen, majd beleöntjük a masszát. Lepény formájúra körberázzuk, megsütjük, átfordítjuk, és készre sütjük.

Olajbogyós csirke hagymás tört krumplival

(glutén- és tojásmentes, húsos)

Hozzávalók: 6 gerezd fokhagyma, 4 ek. olívaolaj, 8 csirkecomb, 1 doboz konzerv olajbogyó (lehet zöld vagy fekete, a lényeg, hogy peszáchra is kóser legyen), 3 hámozott paradicsom és bors.

Elkészítés: az apróra vágott fokhagymát az olajon megfuttatjuk, majd a csirkecombokat is átsütjük. Hozzáadjuk a paradicsomot és a lecsöpögtetett olajbogyót, valamint a borsot. (A konzerv olajbogyó erőteljes sótartalma miatt nincs szükség több sóra.) Egy-másfél órán át főzzük lassú tűzön, fedél alatt.

Macesz tarhonya

Hozzávalók 1 főre: a ma kapható maceszlapból 2 db, 1 egész tojás, csipet só, 3 cl víz.

Elkészítés: a maceszt apróra törjük, egy másik tálban a tojást felverjük, majd a maceszra öntjük, és hozzáadjuk a sót és a vizet. Kézzel összegyúrjuk, és állni hagyjuk, hogy kicsit megszívja magát, majd – háziasszonya válogatja, hogy mennyi forróra hevített libazsírban –kevergetve megsütjük. Én petrezselymet is teszek bele, és kóstolom, nehogy sótlan maradjon. Szaftosokhoz remek köret.

Maceszgombóc

Hozzávalók a gombóchoz: 10 dkg maceszliszt, 4 tojás, 4 evőkanál libazsír, 2 maceszlap beáztatva, majd kinyomkodva, csipetnyi gyömbér, só, bors

A tojásokat kettéválasztjuk. A sárgákat a picit megmelegített libazsírral összekeverjük, és beledolgozzuk a vízbe áztatott és kinyomkodott maceszlapokat. A fehérjéből és egy csipetnyi sóból kemény habot verünk, és beleforgatjuk a keverékbe. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, megszórjuk maceszliszttel és gyömbérrel, majd fél órára a hűtőbe tesszük. Ezután gombócokat formázunk belőle, és sós vízben 15-20 percig főzzük.

Almás rakott macesz

Hozzávalók 6 fő részére: macesz, 1 kg alma, 3 tojás, 15 dkg dió, 15 dkg cukor, ½ kk. fahéj, ½ kk. őrölt szegfűszeg, 4 dl édes fehérbor, olaj, 1 csipet só

A sütőt kapcsoljuk be 180˚C-ra (gázsütőnél 4-es fokozat).

Elkészítés: a tojásokat válasszuk szét. A fehérjét verjük kemény habbá egy csipet sóval, majd óvatosan keverjük bele a darált diót. A tojások sárgáját keverjük habosra 3 evőkanál cukorral, majd ezt is óvatosan keverjük a diós habhoz. Az almákat hámozzuk meg, és reszeljük le. Keverjük hozzá a maradék cukrot, a fahéjat és a szegfűszeget. Egy sütőedényt kenjünk ki olajjal, majd az alját macesszal fedjük be. Kenjük meg a maceszt is olajjal, locsoljuk meg borral, majd erre rétegezzük először a diós, majd az almás tölteléket. Fedjük le egy réteg macesszal, olajozzuk, és locsoljuk meg borral. Így folytassuk a diós valamint az almás töltelékkel, az olajos, boros macesszel, míg el nem fogynak a hozzávalók. A tetejére maceszlap kerül, amit kenjük meg olajjal, és a maradék bort öntsük rá. Süssük piros ropogósra.
Melegen, hidegen egyaránt tálalható.

Babanatza

Hozzávalók 6 fő részére: 6 maceszlap (kb. 15 x 15 cm nagyságú), ¾ csésze mazsola, 6 egész tojás, 1 csésze nagyobb darabokra tört dió, 2 nagy alma, ¼ csésze olaj, ¼ csésze méz, ¼ csésze cukor, csipet só, fahéj, margarin

A sütőt kapcsoljuk 180˚C-ra (gázsütőnél 4-es fokozat).

Elkészítés: a maceszlapokat törjük darabokra, és tegyük egy nagy tálba. Öntsünk rá forró vizet, annyit, hogy megpuhuljon. A felesleget nyomjuk ki belőle. Egy külön tálkába villával keverjük össze a tojásokat, és adjuk az ázott maceszhez. Keverjük még hozzá a mazsolát, a diót, az olajat, a mézet, a cukrot és egy nagyobb csipet sót.

Az almákat hámozzuk meg, és reszeljük a maceszos keverékhez.

Egy sütőedényt margarinnal vagy olajjal kenjünk ki, és öntsük bele a pászkakeveréket. A tetejét szórjuk meg őrölt fahéjjal, és süssük 1-1,5 óráig, míg a közepébe szúrt késre nem ragad tészta. Melegen és hidegen egyaránt tálalható. Almakompótpürével kínálva még finomabb!

Ahogy a finomságokat, a recepteket se felejtsétek el megosztani a családotokkal és a szeretteitekkel!

receptek: hegedus.bzsh.hu

képek: zsido.com, atetovaltlanykonyhaja.cafeblog.hu , erdelyinaplo.ro , femina.hu , gastronomica.blog.hu

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás