Gasztronómia

Peszáchi édességek

Főszerepben a krumpli.

Szerző: Kürti Adrienn
Megjelent: Forrás – 2012. április

Szerző: Kürti Adrienn
Megjelent: Forrás – 2012. április

Hogyan lesz a krumpliból sütemény? Lehet-e búzaliszt nélkül finom süteményt sütni? Az ünnepi étkezési szokások tekintetében peszách a legtöbb odafigyelést kívánó ünnep. Sok alapanyagot nem használunk, hogy elkerüljük a kovász képződését. Legismertebb, hogy a búzaliszt csak pászka formájában kerül az asztalra, de a különböző zsidó hagyományoknak megfelelően több más hétköznapi étel, mint bizonyos helyeken a rizs, borsó, kukorica stb. is hiányzik az alapanyagok közül.

Az alábbi receptek egy része csak burgonyalisztet tartalmaz. A fánk és a latkesz nagyon egyszerű, és a gyerekek körében is nagyon kedvelt ételek. A burgonyatorta és az almás rétes maceszt is tartalmaz, ezenkívül a nagymamáinktól örökölt tradicionális peszáchi zsidó konyha ízvilágát hozza vissza.

ALMATORTA
(párverecept)

Hozzávalók

  • • 7 tojás
  • • 1 csésze cukor
  • • 1 citrom kifacsart leve
  • • 1/2 csésze forró víz
  • • 3/4 csésze burgonyaliszt
  • • 1/2 csésze vágott dió
  • • 2 vékonyra szeletelt alma

Különválasztjuk a tojásokat. A fehérjét kemény habbá verjük, majd hozzáadunk fél csésze cukrot. A sárgáját eldolgozzuk a másik fél csésze cukorral, a citromlével, vízzel, burgonyaliszttel és a dióval. A kapott masszát összekeverjük a tojáshabbal, majd hozzáadjuk a vékonyra szeletelt almát. Olajjal megkent tepsibe tesszük, és alacsony hőfokon mintegy 45 percig sütjük. Óvatosan kiborítjuk és kihűtjük.

PESZÁCHI TOJÁSFÁNK
(párverecept)

Hozzávalók

  • • 4 tojás
  • • csipetnyi burgonyaliszt
  • • só
  • • olaj

A tojásokat különválasztjuk, majd a fehérjét kemény habbá verjük. A lazán felvert sárgájába belekeverjük a sót. A sárgáját óvatosan bekeverjük a tojáshabba, és legvégül hozzáadjuk a burgonyalisztet. Kiskanállal forró olajba szaggatjuk, és kisütjük.

KRUMPLIS LATKESZ
(egyszerű párverecept)

Hozzávalók (fejenként)

  • • 2 tojás
  • • 2 evőkanál burgonyaliszt
  • • 1 evőkanál olaj
  • • só

Villával felverjük a tojást sóval és olajjal, hozzáadjuk a burgonyalisztet, majd serpenyőben kevés olajat hevítünk, belerakjuk a masszát, majd rövid sütés után megfordítjuk. Minden egyes lepényt külön kell megsütni. A lepényeket lekvárral megrakva fogyasztjuk. Burgonyaliszt helyett maceszdarát is használhatunk.

BURGONYATORTA
(maceszos párverecept)

Hozzávalók

  • • 4 tojás
  • • 20 dkg főtt, áttört burgonya
  • • 2 evőkanál kakaó
  • • 3 dkg margarin
  • • 3 kanál finom maceszliszt

A tojássárgáját elkeverjük a cukorral, hozzáadjuk a főtt krumplit, a margarint, a kakaót, a maceszlisztet és a felvert tojáshabot. Lazán összekeverjük, majd kikent maceszliszttel megszórt tepsiben sütjük. Lekvárral vagy csokoládékrémmel megkenjük.

PESZÁCHI ALMÁS RÉTES
(tradicionális húsos recept)

Hozzávalók

  • • 7 egész maceszlap
  • • 1 kg hámozott, reszelt alma
  • • 3 tojás
  • • 15 dkg darált dió
  • • 15 dkg cukor
  • • fél kávéskanál fahéj
  • • fél kávéskanál őrölt szegfűszeg
  • • 4 dl kóser fehérbor
  • • 2 evőkanál libazsír

A tojásfehérjét felverjük, majd belekeverjük a darált diót, és a három kanál cukorral kikevert tojássárgáját. A reszelt almát cukorral, fahéjjal, szegfűszeggel ízesítjük. Egy tepsi aljába bezsírozott, borral locsolt maceszlapot helyezünk, rátesszük a diós töltelék harmadát, lefedjük egy újabb maceszlappal. Erre is kevés bort öntünk, és rászórjuk az alma harmadát. Egy borral locsolt maceszlap, egy adag diótöltelék, macesz és almatöltelék következik, amíg a hozzávalók el nem fogynak. Az utolsó maceszlapot újra megzsírozzuk, kicsit több bort öntünk rá, hogy sütés közben meg ne száradjon. Addig sütjük, amíg szép piros nem lesz. Kicsit pihentetjük, majd kockára vágjuk.


Mindenkinek kóser peszáchot kívánunk!

Még több recept:
www.zsidokonyha.hu

Az írás a JMPoint a Zsidó Közösségért Közhasznú Alapítvány támogatásával jelent meg.
http://akademia.jmpoint.hu


vissza

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás