Hogy mi mindent töltesz a tésztába, annak csak a fantáziád szab határt.
Szerző: Kürti Adrienn
Megjelent: Forrás – 2012. március
Szerző: Kürti Adrienn
Megjelent: Forrás – 2012. március
A legismertebb purimi édességek a hámán-táska, kindli vagy tőlünk délebbre a travados, ma amoul, diblas de purim. Az ünnepi étkezéseken a gombócok helyét egy különleges levesbetét veszi át, a kreplach, vagyis a zsidó ravioli. Ezek a tészták mind rejtenek valamit: a tölteléküket.
Az Örökkévaló neve egyszer sem szerepel a purimkor felolvasott Megilat Eszterben, s ha a hétköznapokra gondolunk, igazából még nehezebb az állandó gondviselést és a csodákat felismerni. Rejtve maradnak hasonlóan, mint a purimi süteményekben a töltelék…
HÁMÁN-TÁSKA
(a legkönnyebb sütőporos párverecept)
Hozzávalók
- • 150 ml olaj
- • 250 ml cukor
- • 3 tojás
- • 80 ml narancslé
- • 1,5 teáskanál vaníliaesszencia
- • 1,25 l liszt
- • 3 teáskanál sütőpor
- • a kenéshez 1 tojásfehérje
A hozzávalókat jól összedolgozzuk, majd cipóvá formázva fóliában 30 percig a hűtőben pihentetjük. Közben összekeverjük a töltelék hozzávalóit. Ezután a tésztát lisztes deszkán 3 mm vastagra nyújtjuk, majd 7-8 cm átmérőjű köröket szaggatunk. A töltelékből egy teáskanálnyit helyezünk a közepükre, és kettéhajtjuk vagy kialakítjuk a klasszikus háromszögű csákóformát. A tetejét megkenjük tojásfehérjével. Sütőpapírra téve 15-20 perc alatt 180 °C-on aranybarnára sütjük.
TRAVADOS
(purimi szefárd párverecept)
Töltelék
- • 120 ml dióbél
- • 60 g cukor
- • 1 tojás
- • 1 kiskanál fahéj
Tészta
- • 120 ml olaj
- • 60 ml víz
- • kb. 400 ml liszt
- • 1 csomag vaníliás cukor
- • 1 kiskanál szódabikarbóna
Szirup
- • 120 ml méz
- • 120 ml cukor
- • 120 ml víz
- • 1 evőkanál citromlé vagy narancslé, esetleg rózsavíz
Összekeverjük a tészta összetevőit, annyi lisztet használva, hogy könnyen gyúrható anyagot kapjunk. Lisztezett felületen 2-3 mm vastagra nyújtjuk a tésztát, és 5-6cm átmérőjű köröket szaggatunk ki belőle. egy-egy kávéskanálnyi tölteléket teszünk a tésztácskák közepére, félbehajtjuk és egy kés végével a széleket körbe összenyomkodjuk. 180 °C fokon 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük őket, majd hagyjuk kihűlni. Közben óvatosan összeforraljuk a szirupot. Vigyázat könnyen karamellizálódik! A forró szirupba teszünk egy keveset a félkörökből és három percig benne hagyjuk őket. Lyukas kanállal szedjük ki a csillogó mézes sütiket. Hűvös helyen (de nem hűtőszekrényben) tárolható.
SZÍNES KREPLACH – EGY VITAMINDÚS VARIÁCIÓ
(húsos recept)
Tészta
- • 1 teljesen friss tojás
- • kb. 170 ml szitált liszt
- • csipet só
Töltelék
- • 2 szelet vékonyra vágott pulykasonka
- • maroknyi vékonyra szelt piros kalifornia paprika
- • maroknyi vékonyra szelt sütőtök
- • maroknyi vékonyra szelt spenótlevél
- • olívaolaj
- • vöröshagyma
- • fokhagyma
- • koriander, pirospaprika, só, bors
Serpenyőbe tett olívaolajon üvegesre pirítjuk az apróra vágott hagymát, majd hozzáadjuk a vékonyra vágott zöldségeket. A serpenyőből kivéve félretesszük a színes elegyet és a sonkát is hasonlóan megpároljuk, miközben ízlés szerint fűszerezzük.
A tésztát szitált lisztből, tojásból és vízből gyúrjuk, vékonyra nyújtjuk, majd 6-7 cm-es köröket szaggatunk belőle. Mindegyik lapocskára egy-egy kávéskanálnyit teszünk a zöldségből és a sonkából is. Átlósan félbehajtjuk, a széleket jól összenyomkodjuk, hogy zárt „táskákat” kapjunk. Húslevesben kifőzzük, majd lyukacsos kanállal óvatosan szedjük ki őket. Lecsepegtetés után önállóan vagy levesbetétként tálalható. A tésztát nemcsak kifőzni, hanem bő forró olajban kisütni is lehet.
Purim Számeách!
Még több recept:
www.zsidokonyha.hu
Az írás a JMPoint a Zsidó Közösségért Közhasznú Alapítvány támogatásával jelent meg.
http://akademia.jmpoint.hu