Gasztronómia

Tejesgombóc-csodák Sávuotra

Túrós és tejes finomságok édesen és sósan.

Szerző: Kürti Adrienn
Megjelent: Forrás – 2012. június

Szerző: Kürti Adrienn
Megjelent: Forrás – 2012. június

Sávuotkor az ünnepi asztalokra hagyományosan tejes, illetve túrós édes ételek kerülnek. Sok helyen túróval töltött palacsinta készül, de az igazi csoda mégis a nagy kedvenc, a túrógombóc. Ez a gombóc lehet porcukrosan és zsemlemorzsásan édes vagy spenóttal készítve sós is.

Távoli „rokona” a gefilte fish, mely sok helyen gombócra formálva kerül az asztalokra. Alábbi receptjének egyik változata – zsenge, édeskés répával készítve – hódította meg a tengerentúli zsidó közösségeket.

Végül egy közkedvelt égetett tészta receptje következik: a profiterol, mely méltó befejezése lehet egy tejes ünnepi vacsorának vagy ebédnek.

TÚRÓGOMBÓC
(tejes recept)

Hozzávalók

  • • 1 kg túró
  • • 5 db egész tojás
  • • 15 evőkanál búzadara
  • • 2 púpozott evőkanál finomliszt
  • • 1-2 evőkanál sovány tejföl
  • • csipet só

A túróhoz hozzáadjuk a búzadarát és a lisztet, majd villával összedolgozzuk. Nedvességétől függően hozzáadunk 1 vagy 2 evőkanál tejfölt. Beleütjük az 5 egész tojást és egy csipet sóval tovább dolgozzuk a villával. Legalább fél órát állni hagyjuk (szobahőmérsékleten).

Forrásban lévő sós vízbe tesszük a nedves kézzel készített, közepes méretű gombócokat. A felszínre feljövő gombócokat további 5 percig fedő alatt, kis lángon főzzük készre.

Leszűrés után vajba vagy pirított zsemlemorzsába szedjük ki. Lekvárral vagy fahéjas almaszósszal is kínálható.

Spenótos változatában egy maréknyi spenótot kevés olajon megfonnyasztunk, fokhagymát nyomunk hozzá és elkeverjük a fenti túrógombóctésztával.

GEFILTE FISH
(párverecept)

Hozzávalók

  • • 2 kg hal
  • • 3 tojás
  • • 2 hagyma
  • • 2 nagy sárgarépa
  • • 1 zeller
  • • só és cukor

A halat először ledaráljuk, majd össze­tur­mixoljuk 3 tojással, 1 hagymával, 1 sárgarépával. Hozzáadunk 2 evőkanál sót és 2 evőkanál cukrot, majd gombóccá formáljuk, és forrásban lévő vízbe tesszük. A vízbe kell még tenni 1 répát, 1 fej hagymát, 1 zellert, 1-2 evőkanál sót, 2 evőkanál cukrot. Gyakran kevergetve másfél óráig főzzük kislángon. Ha elforrja, akkor további vizet adagolunk hozzá.

PROFITEROL
(profi tejes recept)

Hozzávalók

  • • 2,5 dl víz
  • • 12 dkg vaj
  • • csipetnyi só
  • • 1 kiskanál cukor
  • • 12 dkg liszt
  • • csoki- és/vagy vaníliapuding
  • • olvasztott csokoládé vagy csokiszirup

Égetett tészta készítése: a víz, vaj, só, cukor elegyét egy lábosban felforraljuk, majd lassan elkeverjük benne a leszitált lisztet. Az edényt a tűz fölött tartva addig kevergetjük, míg az elegy összeáll, és elválik az edény falától. Kicsit hűlni hagyjuk, majd a tojásokat egyenként alaposan elkeverjük benne. Két kanál segítségével diónyi dombokat halmozunk a sütőpapírra, és sütőbe téve 200 C fokon fél óra alatt készre sütjük. Ezek a pufi gombócok a képviselőfánk alapjai is lehetnek.

Félbevágjuk, csoki- vagy vaníliapudinggal töltjük, csokimázzal leöntve készítjük olasz változatát, a profiterolt. Gyakorlottabbak a krémet maguk is főzhetik (1 tojássárgája, 1 evőkanál cukor, 1 evőkanál liszt, 1 pohár tej).

Tipp: A sütés alatt nem szabad a sütőajtót kinyitni, mert a tészta összeesik.


Jó étvágyat és egészséget!

Még több recept:
www.zsidokonyha.hu

Az írás a JMPoint a Zsidó Közösségért Közhasznú Alapítvány támogatásával jelent meg.
http://akademia.jmpoint.hu

vissza

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás