Gasztronómia

Purim chat

Szerző: Kürti Adrienn
Megjelent: Forrás – 2011. március

Szerző: Kürti Adrienn
Megjelent: Forrás – 2011. március

Anna: Hali, mi újság?
Miri: Szia, minden OK. Éppen rendezem a recepteket. Most kivételesen még Purim előtt megtaláltam a Hámán táska re­cep­te­ket…
Anna: Jaj de jó, átküldenél egy élesztőset?
Miri: Íme…

Klasszikus élesztős Hámán táska (párve recept)

Hozzávalók:
35 dkg rétesliszt, 15 dkg margarin, 1dkg élesztő, 10 dkg cu­kor, só, reszelt citromhéj, 2 tojás, kevés rum, szilva­lekvár vagy máktöltelék.
A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal és az élesztővel. Belekeverjük a cukrot, a sót, a citromhéjat, a két tojást, és annyi rumot adunk hozzá, hogy jól nyújtható tészta legyen. Kinyújtjuk, és háromszögletű darabokra vágjuk. Szil­valekvárral vagy mákkal töltjük, félbehajtjuk, szélét lenyomkodjuk, és tojással kenve kikent lisztezett tepsiben pirosra sütjük. Készíthetjük úgy is, hogy nagyobb pogácsaszaggatóval kivágjuk, a tölteléket középre rakjuk és három oldalról felhajtva középen összenyomjuk.

Cserébe elküldenéd a csoki töltelékes Hámán táska receptet?
Anna: Igen, ez volt tavaly a gyerekek kedvence

Csokis vagy mogyorókrémes Hámán táska (sütőporos párve recept)

Hozzávalók:
7 dl liszt, 3 teáskanál sütőpor, 1,2 dl cukor, 1/4 teáskanál só, 1,8 dl szobahőmérsékletű vaj, esetleg margarin, 3 tojás.
Tölteléknek:
Csoki arabok, mogyorókrém vagy kész lekvárok, mint barack, szilva.
Keverjük össze a lisztet, sütőport, cukrot és sót. A keverékbe gyúrjuk a vajat, majd a tojásokat. Nyújtsuk ki a tésztát 3-4 mm vastagságúra, melyből pohár vagy szaggató segítségével készítsünk 8-9 cm átmérőjű köröket. Kiskanál segítségével helyezzük a tölteléket a kör közepére, majd három oldalt hajtogassunk a képek segítségével. A tetejét megkenheted tojással, majd sütőpapírra téve 200 °C-on 10-15 perc alatt sül aranybarnára egy adag.
TIPP! Ha szeretnéd a tölteléket a sütiben tartani, szakítani kell a csücskök csippentésének hagyományával és csak hajtogatni szabad!

Miri: Köszi. Van még egy purimi süti, nem jut az eszembe a neve.
Anna: Melyikre gondolsz: a Kindlire vagy a Ma amoulra?
Miri: A Kindlire gondoltam. Ma anoul? Az is süti? Van recepted is? Szuper lenne valamilyen újdonságot tenni a Slachmóneszes csomagba…Kindli recepted is van?
Anna: 😀 Egyébként amíg a Kindli tipikusan egy magyar, ad­dig Ma amoul egy egyiptomi pu­rimi süti.

Ma amoul vagy Menena-egy észak-afrikai purimi recept (tejes)

Hozzávalók:
500 g liszt, 2,5 dl margarin, 2 evőkanál cukor, 4 evőkanál tej vagy rózsavíz Töltelék: 2,5 dl darabos dió, 1,25 dl datolyadarabkák, 2 evőkanál cukor.
A szobahőmérsékletű margarint összedolgozzuk a liszttel, cu­kor­ral majd a tejjel (vagy rózsavízzel). Cipót formázunk, amit fóliában 20 percig pihentetünk. A tésztából ezután 20 gombócot készítünk, melybe először középre lyukat mélyítünk, majd tovább formázzuk kosárka alakúra. Ebbe tegyünk a töltelékből 1-2 teáskanállal. A széleket ráhajtva bezárjuk a kosárka tetejét, amit villával vagy mintázóval díszítünk. 15-20 percig 180 °C-on sütjük.

Kindli recept (párve)

Hozzávalók:
600 g liszt, 30 dkg margarin, 20 dkg cukor, 1 dkg élesztő, csipet sütőpor, 2 kanál rum.
A hozzávalókat összegyúrjuk, kicsit pihentetjük, majd kinyújtjuk. Nagyobb pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, majd dió vagy mák töltelékkel töltjük. Vigyázzunk, a hajtás alulra kerüljön! A kis tekercsekre ujjal kétoldalt mélyedéseket nyomunk, hogy pólyás baba jellege legyen. Tojással megkenjük, majd mérsékelt sütőben sütjük.
Töltelék:
20 dkg darált dió, 20 dkg darált mák, l üveg szilvalekvár, l csomag mazsola, l szelet reszelt csokoládé, 2 evőkanál baracklekvár, fahéj, őrölt szegfűszeg, reszelt narancshéj.
Máktöltelék: a darált mákot borral felfőzzük, cukrot, mazsolát, reszelt narancshéjat és baracklekvárt teszünk bele.
Diótöltelék: a darált diót borral felfőzzük, cukrot, mazsolát, reszelt csokoládét ke­ve­rünk bele. Valamennyi tölteléket kihűtve tesszük a tésztába.

Miri: Csak attól, hogy olvasom, már 2-3 kilót híztam. Van egy diétás receptem
Anna: Légyszi, légyszi nekem is…
Miri: Ok

Almás bio-Hámántáska

Hozzávalók:
280 g teljes kiőrlésű liszt, 150 g margarin, 1 bio citrom, 2 evőkanál almalé, 2 tojás, 1-2 evőkanál datolya-szirup (kóser kapható).
Töltelék:
50 g margarin, 50 g darabos dió, 3 evőkanál mazsola, esetleg datolya-szirup, 1 teáskanál fahéj, 2 közepes (lecsurgatott reszelt) alma.
A hozzávalókat jól összedolgozzuk, majd cipót formázva fóliába téve 30 percig a hűtőben pihentetjük. Közben a töltelék hozzávalóit összekeverjük. Ezután a tésztát lisztes deszkán 3 mm vastagra nyújtjuk, majd 7-8 cm átmérőjű köröket szaggatunk. A töltelékből egy teáskanálnyit helyezünk a körök közepére és kettéhajtjuk, vagy kialakítjuk a klasszikus háromszögű csákó formát. Sütőpapírra téve 15-20 perc alatt 200 °C-on aranybarnára sütjük.

Anna: De jó!!! Most ki is próbálom…van kedved holnap feljönni egy kávéra? Akkor meg­kós­tolhatnád!
Miri: Jó ötlet, este felugrom. Ak­kor holnap, szia.
Anna: Várlak, szia.

További receptek:
www.zsidokonyha.hu

Az írás a JMPoint a Zsidó Közösségért Közhasznú Alapítvány támogatásával jelent meg.
http://akademia.jmpoint.hu

vissza

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás