Szerző: Kürti Adrienn
Megjelent: Forrás – 2011. augusztus
Szerző: Kürti Adrienn
Megjelent: Forrás – 2011. augusztus
A vegetáriánusoknál sok olyan élelmiszert találhatunk, amiket használva szervezetünknek nem lesznek hiányproblémái. A zabpehely, búzakorpa, tojás, mandula, szárított sárgabarack, paraj, szezámmag és élesztőkivonat sok olyan vitamint és egyéb fontos tápanyagokat tartalmaz, amelyhez a húsevők bőségesen hozzájutnak. A fehérje pótlásáról a lencse, tej és tejtermékek, szójabab, tofu és mogyoró fogyasztásával gondoskodhatunk.
Az alábbi „recept-lánc” több alapanyag készítését teszi lehetővé egy időben. Érdekesség, hogy Hanuka csodája és a tofu első elkészítése is ugyanabban az évben, i.e. 164-ben történt, összekapcsolva a makkabeusokat és a Szentélyt, illetve Liu An kínai császárt.
Hozzávalók:
- 600 g bio szójabab
- 2,5 dl lime- vagy citromlé
- turmix, 2-3 db 30×30 cm-es natúr muszlin anyag, lábos, perforált dobozok
A szójababot átmossuk, majd 6 óráig áztatjuk. A babokról ezután leöntjük a vizet, turmixba helyezzük, hozzáadunk 4,2 dl vizet. Az elegyet egészen finomra turmixszoljuk (maximum 10 perc), majd a muszlin anyag segítségével leszűrjük. A kapott folyadék a szójatej.
A szójatejet egy lábosban, állandó keverés mellett, közepes hőmérsékleten főzni kezdjük tíz percig, majd alacsony hőmérsékleten forrásig folytatjuk a hevítést. A forró szójatejet félretesszük, míg kézmeleg, vagyis 40 C fokos lesz. Egy nagyobb (7-10 literes) lábos aljára egyenletesen szétöntjük a citromlevet. Fél méter magasból hirtelen ráöntjük a szójatejet a lábosba. Ezután nem keverjük és nem mozgatjuk a lábos tartalmát, amely a hozzáadott citromtól megkezdi a kicsapódást, a megalvadt szójatej pedig a szójapuding.
A tofu készítéséhez a lemosott muszlin anyagot az alján és az oldalán is perforált műanyag dobozba teszünk úgy, hogy a szélei kilógjanak. A dobozok lehetnek kiürült margarinos dobozok, vagy más hasonló méretű dobozok, amelyeken 2 cm-enként lyukakat vágunk. A szójapudingot erre a kendőre tesszük, a tetejét betakarjuk a lelógó darabokkal. A tetejére műanyag lapot kell tenni, ami egy kicsit kisebb, mint a doboz teteje. A lapra súlyokat helyezve kezdjük el a préselést. 25 perc préseléssel lágy, vagyis selyem tofut, 35 perc préseléssel kemény tofut kapunk. A tofu a hűtőben, víz alatt tárolva, akár egy hétig is eláll, ha naponta cseréljük rajta a vizet. A tofu akár 40%-ban is tartalmazhat fehérjét, kevéssé lemaradva az ugyancsak fehérjedús földimogyorótól.
A tofu salátákba, levesekbe is kiváló, vagy kisüthető kukoricalisztbe forgatva, kevés olajon.
Hozzávalók:
- 1 nagy piros húsú paprika és 1 nagy sárga paprika
- 25 dkg vörös lencse
- 1 finomra vágott lilahagyma
- 1 feldarabolt kígyóuborka
Öntethez:
- 0,8 dl olivaolaj
- 2 evőkanál citromlé
- 1 kiskanál római kömény
- 2 összenyomott fokhagymagerezd
- só, bors
A paprikákat letisztítva, nagyobb darabokra vágva hólyagosra grillezzük, majd megvárjuk, míg lehűl. Közben a lencsét forró vízben tíz percig főzzük, vagy amíg éppen megpuhul. A paprikát 1 cm-es darabokra vágjuk, hozzákeverjük a lencsét, hagymát, uborkát. Az öntet hozzávalóit alaposan összekeverjük és a salátára locsoljuk. Lefedve 4 órára a hűtőbe tesszük és szoba-hőmérsékleten tálaljuk salátalevelekre halmozva.
Hozzávalók:
- 4 evőkanál napraforgóolaj
- 2 érett banán
- 1 kávéskanál fahéj
- 50 g mogyoró
- 50 g zabpehely
- 50 g kókuszreszelék − opcionális
- 0,5 kávéskanál vanília aroma − opcionális
- 2 sárgabarack összetörve vagy 1 reszelt alma
A turmixgépbe egymás után sorrendben betesszük a hozzávalókat, mindegyik után röviden turmixolva (néhány másodpercig). A pépet egy 20×20 cm-es teflon tepsibe öntjük és 25 perc alatt, 190 C fokos sütőben sütjük, majd rácson kihűtjük. Kockára szeletelve tálalható.
Hozzávalók:
- 44 dkg csicseriborsó
- 1 finomra vágott vöröshagyma
- 2 préselt fokhagymagerezd
- 2 evőkanál aprított petrezselyem
- 1 evőkanál aprított friss koriander
- 2 teáskanál őrölt római kömény
- 0,5 teáskanál sütőpor
- olaj a sütéshez
A csicseriborsót egy éjszakán át, de legalább 4 óráig, hideg vízben áztatjuk. Lecsepegtetve turmixgépben finomra vágjuk. Hozzáadjuk a hagymákat, fűszereket, 1 evőkanál vizet, sütőport és újra röviden turmixszoljuk, majd 30 percig pihentetjük. Ha a massza túl vizes, kevés sima lisztet teszünk hozzá. Púpozott evőkanálnyi mennyiségekkel golyókat készítünk és bő forró olajban 3-4 perc alatt készre sütjük. Általában egyszerre 4-6 darabot érdemes sütni, hogy a golyók kényelmesen elférjenek az edényben. Lecsöpögtetés után pitával, humusszal és apróra vágott paradicsomos salátával, fűszeres vagy joghurtos-zöldfűszeres öntettel kínálhatjuk.
Jó étvágyat és könnyű böjtöt!
http://akademia.jmpoint.hu