Gasztronómia

Kóser vitaminok télen

Szerző: Kürti Adrienn
Megjelent: Forrás – 2011. február

A téli és a kora tavaszi időszak jellemzője lehet a meghűléses betegségek és fertőzések elterjedése. Természetesen mindenki tudja, hogy sokszor megelőzhetőek a betegségek, ha megfelelő táplálékot és vitaminokat veszünk magunkhoz. De éppen ez a probléma, a boltokban található élelmiszerek kevesebb vitamint tartalmaznak, mint más évszakokban, ezért sokszor zavar lép fel az anyagcsere és emésztési folyamatokban, ami magával hozhatja a megbetegedéseket.

A táplálék kiegészítők és kapszulába zárt vitaminok viszont sokszor nem kóserek. Általában a C-vitamin tartalmú ételek fogyasztását szokták kiemelni ebben az időszakban, egy vízben oldódó vitaminét, amit napi rendszerességgel kell fogyasztani. A másik nagy csoport – a zsírban oldódó vitaminok – szintén fontosak az emberi szervezet immunológiai védekezésében. Az alábbiakban néhány vitaminos recept és praktika következik
a betegségek kialakulásának megelőzésére.

DEAK F. avagy a zsírban oldódó vitaminok

Nevében is benne hordozza, hogy zsírban oldódnak, ami azzal a különleges tulajdonsággal jár, hogy mint a zsírt, a szervezet fel tudja halmozni, vagyis ha túlságosan sokat fogyasztunk belőle, akár túladagolással járhat.

Az A-vitamin talán a legismertebb ezen vitaminok között, hiánya a bőr és nyálkahártyák megbetegedéséhez vezethet, így farkasvakságot, a bőr és köröm berepedezettségét, a haj korpásódását okozhatja. Megfelelő mennyiségű bevitel esetén védhet a fertőzések ellen is. A-vitamin forrás a máj, vaj, tojássárgája, répa, tök, sárgadinnye, paradicsom, fűszerpaprika, spenót, hal, cékla, petrezselyem, zellerlevél, kelkáposzta, brokkoli, zöldborsó, zöldbab, szója, kajszibarack, áfonya, csipkebogyó, vagyis téli pótlása relatív egyszerű.

Az alábbi sárgarépás receptet napi egy csészével-a fertőzések és a migrén kialakulásának megelőzésére is ajánlom!

Rozmaringos sárgarépalé
(párve recept)

Hozzávalók: 1,25 dl frissen turmixolt sárgarépalé, 1,25 dl frissen turmixolt zellergyökér, Friss cserepes rozmaring (boltokban kapható), Csipet zöldborsó fűszer

A levekkel együtt öszszeturmixoljuk a 3 darab 20 cm-es rozmaringszárról lefejtett leveleket, majd borssal fűszerezve azonnal fogyasztjuk.

A D-vitamin a csontok és ízületek épsége miatt is fontos, de a legújabb kutatások szerint az immunrendszer T-sejtjeinek aktiválása révén a test védekezőképességének aktiválásban is fontos. Könnyen túladagolható a gyógyszertári formája, ezért ajánlom kiemelten a természetes D-vitamin forrásokat: a tojássárgáját, vajat, szardíniakonzervet, csiperkegombát, zabpehelyhet, búzacsírát, élesztőt.


Álruhás zabtúrógombóc

(tejes recept)

Hozzávalók: 5 dl kefír, 8 dkg búzadara vagy tönkölydara, 2 csomag vaníliás cukor, kb. 2dl zabpehely, zsemlemorzsa, tejföl, és méz

A kefirt lábosban felforraljuk, ezután adjuk hozzá a darát és vaníliás, cukrot, majd főzzük sűrű masszává. A forró keverékhez adjuk hozzá a zabpelyhet, majd hagyjuk langyosra hűlni. Formázzunk puha gombócokat, amiket pirított zsemlemorzsában forgatunk meg. Mézes tejföllel kínáljuk.

Az E-vitamin antioxidáns hatása mellett például fontos szerepet tölt be a máj védelmében. Hiánya lassú sebgyógyulást, fáradékonyságot okozhat. Néhány E-vitamin forrás: a gabonafélék csíraolajában (tök vagy napraforgó), a zöld növényekben-főzelékfélében, a húsban, a májban és a tojásban, homoktövisben, szójában, csipkebogyóban, gesztenyében, dióban, mogyoróban, mandulában, mákban található meg.

A téli időszak vitaminban szegényebb élelmiszerei miatt érdemes egy kicsit otthon „kertészkednünk”. A csíráztatást legjobban a retekmaggal lehet elkezdeni. A bioboltokban beszerezhető csíráztató magokra, egy befőttesüvegre, némi gézre és befőttes gumira van csupán szükség. Két evőkanál magot áztassunk be 3-4 órára. Öntsük le a vizet, tegyük a befőttesüvegbe a magokat, az üveg száját fedjük be a gézlappal, melyet rögzítsünk egy befőttes gumival az üveghez. Rázogassuk meg az üveget, és fektessük rézsútosan le, hogy a magok minél nagyobb felületen terüljenek szét az üvegben. Naponta kétszer engedjünk vizet a gézlapon keresztül a magokra, majd öntsük le a vizet, vagyis öblítsük le őket. Háromnégy napon belül már friss és pikáns, vitaminokban gazdag retekcsírát fogyaszthatunk.

TIPP! A csíráztatás ideális hőmérséklete 16-17 °C, melegebb helyen megpenészedhet a csíra.

A K-vitamin hiánya véralvadási problémákat okoz. A mesterséges vitamin túladagolható, súlyos kórképeket okozva. Ezért itt is kiemelt fontosságúak a természetes források. K-forrás: zöld növények (kelkáposzta, borsó, fejes saláta, káposzta, paraj), tejtermékek, és máj, a sütőtök, a paradicsom, a paraj, kelkáposzta, káposzta, a lucerna, és a tengeri hínár.

Általában a káposztafélék (fejes káposzta, kelkáposzta, kínai kel), melyek szerencsésen a téli időszakban idénynövények, sok létfontosságú vitamint tartalmaznak: a fent felsoroltakon kívül B-, C-, U-vitaminban is igen gazdagok.

A téli időszakban érdemes idényzöldségeket és gyümölcsöket: almát, körtét, répát, céklát, pasztinákot, petrezselymet, zellert, sütőtököt, hagymaféléket fogyasztani. Lehetőség szerint hazai termelésűeket, melyek több vitamint tartalmazhatnak, mint a messziről, esetleg éretlenül leszedett gyümölcsök. A hosszú szállítási idő miatt a külföldi gyümölcsöket gyakran vegyszerrel is kezelik, így fogyasztásukkor ezeket a méreganyagokat is gyakran megesszük.

Különösen kritikusak télen a citrom, narancs, barack, eper és szőlő. Érdemes ilyenkor ezekből a biót választani, vagy átgondolni, hogy tényleg szükségünk van-e rájuk, vagy inkább megvárjuk a nyári vagy őszi szezont, és az igazi vitamin és íz élményt.

Az írás a JMPoint a Zsidó Közösségért Közhasznú Alapítvány támogatásával jelent meg.
http://akademia.jmpoint.hu

vissza

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás