Szerző: Kürti Adrienn
Megjelent: Forrás – 2010. december
Szerző: Kürti Adrienn
Megjelent: Forrás – 2010. december
Hideg és sötét. Igen, tél van, átfagynak tagjaik, hamar sötétedik, és néha átfázunk. Ilyenkor igazán jól esik egy különlegesebb meleg ital és sütike, akár ha a betegségektől akarunk megszabadulni, akár ha a vendéglátás micváját szeretnénk gyakorolni.
Honeyrose
mézes-csipkebogyó koktél
Igazi C-vitamin bomba, elegánsan frissít és egészséges is.
20 db közepes méretű csipkebogyót 3 dl vízben 6-8 órán keresztül áztatjuk. 4 dkg mézet 0,2 dl narancslével elkeverjük, majd a csipkebogyó léhez adjuk. Fogyasztható hidegen pezsgőspoharakba töltve vagy melegen csészébe téve.
Hagyma-tea megfázásra
bizarr de finom
Köhögéscsillapító mézzel köptető hatása is van.
A megpucolt hagymát 1 liter vízben felforraljuk, leszűrjük. Édeskés ízű, de mézzel még tovább ízesíthetjük. A tea már néhány óra alatt érezteti jótékony hatását.
Tipp!! Néhány gyógytea:
– Kakukkfű és fahéj: meghűlésre és köhögés ellen
– Hársfavirág: köhögés és fejfájás ellen
– Borsmenta: fejfájás, gyomorpanaszok esetén, nyugtató hatású
– Citromfű: lázcsillapító hatású, enyhíti a reumatikus panaszokat.
Chai latte
egy régi klasszikus
Hozzávalók:
5 dl tej és 5 dl víz, 6 db kardamontok, 4 szegfűszeg, 1 evőkanál édeskömény, 1 teáskanál ánizs, 1 fahéjrudat, 1 teáskanál aprított gyömbér, 5 dkg cukor vagy méz, 4 teáskanál indiai tea
A tea kivételével az összetevőket felforraljuk. A forró fűszeres folyadékba 8 percre beletesszük a teát. Leszűrjük, és bögrébe töltve fogyasztjuk.
Forró Teacsoki
egy igazi meglepetés az ínyencekek
Hozzávalók:
4 filter tea (legjobb az English Breakfast), 50 g csokoládé, 2 dl tej, 6 evőkanál holland kakaópor, 5 teáskanál cukor, Habtejszín, Őrölt szerecsendió vagy fahéj
A teafilterek és 6 dl forró víz segítségével egy erős teát készítünk. A kis darabokra tört csokit beleszójuk és addig keverjük, míg felolvadnak. A keverékhez hozzáadjuk a tejet, a kakaóport és a cukrot. Felforraljuk, csészékbe öntjük. A tetejét bőven megrakjuk tejszínhabbal. A hab tetejét díszíthetjük csipet szerecsendióval vagy fahéjjal.
Szilvás kifli
egyszerű és nagyszerű
Hozzávalók:
4 dl liszt, 20 dkg vaj vagy margarin, 1 tojás, 0,5 dl tej vagy tejszín, 2 teáskanál sütőpor, 1 teáskanál vaniliáscukor, Szilvapüré vagy befőtt, Díszítéshez darabos cukor és tojás
A tészta összetevőit jó összegyúrjuk. Két bucit készítünk belőle, melyeket sodrófával két kb. 30 cm átmérőjű körré lapítunk. A köröket átlósan nyolc részre osztjuk. A szélesebb felére szilvadzsemet vagy szilvapürét helyezünk, majd a vékonyabb oldal felé eltekerve kifliket formázunk. A tetejét tojással megkenjük és darabos cukorral megszórva kisütjük.
Mandulás-chilis brownie
a divatos és pikáns barna süti
Hozzávalók:
10 dkg vaj, 15 dkg étbevonó, 1-2 piros chili paprika (ízlés szerint), 17,5 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, ¼ teáskanál só, 2 tojás, 12,5 dkg liszt, 2,5 dkg kakaópor, 1 teáskanál sütőpor, 10 dkg darabos mandula, 15 dkg fehércsoki bevonó
Az olvasztott vajat összekeverjük az apróra vágott étbevonóval. A chilipaprikát kimagozzuk és összeaprítjuk. A cukrokat, sót, tojásokat elkeverjük, hozzáadjuk a lisztet, kakaót és sütőport. Ebbe az elegybe beleforgatjuk a vajas- bevonós masszát. Hozzátesszük a mandula nagy részét és a chilipaprikát. A tésztát kivajazott tepsibe simítjuk, 25 percig 180 C fokon sütjük (légkeverésnél 160 C fokon). A rácson kihűlt süteményt megolvasztott fehércsokis bevonóval kenjük meg, és rászórjuk a maradék mandula darabokat. A sütit 12 szeletre vágjuk.
További receptek:
www.zsidokonyha.hu
Jó étvágyat!
Az írás a JMPoint a Zsidó Közösségért Közhasznú Alapítvány támogatásával jelent meg.
http://akademia.jmpoint.hu