Gasztronómia

Izgalmas köretek nem csak gluténérzékenyeknek

Szerző: Kürti Adrienn
Megjelent: Forrás – 2012. január

Szerző: Kürti Adrienn
Megjelent: Forrás – 2012. január

A gluténérzékenység  vagy „eg­­zo­­­tikusabban” cöliákia igen gyakori betegség, átlagban  minden 100. ember hordozója vagy elszenvedője. A gyerekeknél elég egyértelműek a tünetek: hiába eszik, nem hízik, puffadta hasa. A gyerekek gyakran vérszegények, fáradékonyak. A felnőtteknél sajnos nem ennyire egyértelmű a kórkép, sokszor a szövődményekkel kapcsolatosan derül csak ki, hogy egy személy gluténérzékeny.

A cöliákia egy autoimmun betegség, a szervezet ellenanyagokat termel a gabona fehérjéje, vagyis a gluténnal szemben. Ez az ellenanyag viszont károsítja a vékonybél bolyhait, a következmény elég kellemetlen: a tápanyag felszívódása romlik, a széklet jellegzetesen fénylő, zsíros lesz. Eközben a fel nem szívott tápanyag a bélben bomlani kezd, ez okozza a másik tünetet, a puffadást.

A gluténérzékenység nem gyerekbetegség, életünk során bármikor kialakulhat, akár 60-70 éves korunkban is, nem is sejtve, hogy a bélpanaszok és fáradékonyság hátterében ez a betegség áll. A felnőtteknél azért is nehezebb a cöliákia felismerése, mert a betegek csupán egyötödében alakulnak ki a bélrendszeri tünetek, sőt fogyás helyett gyakran elhíznak ezek a személyek. Hosszú távon viszont súlyosak a szövődmények: vérszegénység, meddőség, pajzsmirigyprobléma, csontritkulás  vagy akár daganatok kialakulásával is járhatnak. A lisztérzékenységet egy egyszerű vérvétellel valószínűsítik, de a biztos diagnózist csak a vékonybélből vett szövetminta alapján lehet felállítani.

Sajnos ez a betegség nem „kinő­hető”, akinél megállapít­ják, annak egy életen át glu­ténmentes diétát kell tartania. A gabonafélék, mint a búza, árpa, rozs, tönkölybúza kerülése bonyolulttá teszi a mindennapi éle­tet, de a diéta betartása mellett a betegeknél biztosan elkerülhető a szövődmények kialakulása.

A gluténérzékenyek például fogyaszthatnak burgonyát, ku­koricát, rizst, hajdinát, amarántot (disznóparéj magja), quinoát, lencsét, kölest, szóját, babot, borsót, tököt.

Ezek az élelmiszerek sok fehérjét és hasznos vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmaznak, ezért az alábbi recepteket mindenkinek szívesen ajánlom.

KÓKUSZOS RIZS – EGYSZERŰ ÉS NAGYON FINOM
(párve)

Hozzávalók:

  • 2 dl rizs
  • 0,6 dl kókuszreszelék
  • 3 dl víz, 1 evőkanál olívaolaj vagy pálmaolaj

A vizet felforraljuk, és az előzetesen ellenőrzött rizst és kókusz­reszeléket beleöntjük, hoz­­zá­­keverjük az olajat, és megsózzuk. Kis lángon (10 perc) keverés nélkül addig főzzük, míg a rizs az összes vizet felszívja. Ezután lefedve még 5-10 percet állni hagyjuk, hogy a rizsszemek megpuhuljanak. Tálalás előtt átkeverjük. Indiai ízvilágú ételekhez illik a legjobban.

KELETI VÖRÖS LENCSE
(párve)

Hozzávalók:

  • 3 dl vörös lencse
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 2-3 db újhagyma
  • 6 dl víz vagy zöldségleveslé
  • 1 csokor zöld koriander
  • 2 evőkanál balzsamecet,
  • só, bors

Olajon megpirítjuk a csíkokra vágott újhagymát. Hozzátesszük a vörös lencsét és a zöldséglevest. Az elegyet 10-15 percig alacsony hőmérsékleten pároljuk, lehetőleg úgy, hogy a szemek ne essenek szét. Tálalás előtt hozzáadjuk a koriandert, balzsamecetet, és ízlés szerint sóval és borssal fűszerezzük. Nagyon egészséges és különleges étel.

SAJTOS RAKOTT KELBIMBÓS KÖLES
(tejes)

Hozzávalók:

  • 120 g köles
  • 2,5 dl zöldségleves
  • 1 fej hagyma
  • 3-4 evőkanál olaj
  • 2 evőkanál apróra vágott petrezselyem
  • frissen őrölt szerecsendió
  • 6-7 evőkanál tejszín vagy
  • szójatejszín
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 40 g reszelt sajt
  • kevés szezámmag
  • metélőhagyma vagy
  • újhagyma

A kölest meleg vízzel kicsit átmossuk, majd a forró levesbe tesszük. Kis lángon 5 percig főzzük, elzárjuk a tüzet és lefedve 10-15 percig puhulni hagyjuk a lábosban. Közben egy serpenyőben kevés olajat forrósítunk, rajta megdinszteljük a felszeletelt hagymát, utána hozzáadjuk a megmosott, félbevágott kelbimbókat, két evőkanál vizet, majd lefedve 5-8 percig pároljuk. Amikor szép üveges színt kaptunk, hozzákeverjük a maradék olajat és szerecsendiót a hagymás kelbimbóhoz, és egy üvegtál aljába egyenletesen elosztjuk. A közben elkészült kölesben elkeverjük a petrezselymet, tejszínt és préselt fokhagymát, majd ráterítjük a kelbimbókra. A tetejét megszórjuk sajttal és szezámmaggal. Aranyszínűre pirítjuk sütőben, ujjnyi hosszúra vágott vékony hagymacsíkokkal tálaljuk.

ZÖLDSÉGES QUINOA-EGYTÁL

Hozzávalók:

  • olívaolaj
  • 1 db apróra vágott hagyma
  • 20 dkg quinoa (bioboltokban kapható mag)
  • 20 dkg zöldbab (tisztítva, félbe vágva vagy harmadolva)
  • 1 padlizsán, 2 paradicsom
  • (kockára vágva)
  • 1 csomag mentalevél
  • 1 kisebb erős zöldpaprika (apróra vágva)
  • só, őrölt római kömény

A hagymát kevés olívaolajban átlátszóra pirítjuk, majd hozzáadjuk a quinoát, összekeverjük a hagymával, majd hozzáadunk 1, 5 csésze (1 csésze = 2,5 dl) vizet és kevés sót. Fedővel letakarjuk, és kb. 28 percig főzzük tovább, amíg a quinoa puha nem lesz, és beszívja az összes vizet. Ezután 2-3 percig sós vízben forraljuk a zöldbabot, majd leszűrjük, és csapvízben lemossuk (aki jobban kedveli, puhára is főzheti a zöldbabot, ez ízlés kérdése). A padlizsánt felszeleteljük, besózzuk, majd mikor „izzadni” kezd, lemossuk, kisebb kockákra vágjuk, és az előmelegített olívaolajban minden oldalát megpirítjuk. A quinoát mély edényben finom mozdulatokkal összekeverjük a zöldbabbal, a padlizsánnal, a paradicsommal, a mentalevéllel és az erős paprikával. Sóval és kevés őrölt római köménnyel fűszerezzük. Hozzáadunk egy kevés olívaolajat, és kedvünk szerint melegen vagy hidegen tálaljuk.

Még több recept:
www.zsidokonyha.hu

Az írás a JMPoint a Zsidó Közösségért Közhasznú Alapítvány támogatásával jelent meg.
http://akademia.jmpoint.hu


vissza

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás