Női szemmel

A pászka és a kapcsolatok

A jó kapcsolat nem szárad ki, és nem penészedik meg.

Különböző alapvető lépések léteznek, melyek egy jó kapcsolathoz szükségesek, akárcsak a macesz el­ké­szítéséhez.

1. Fektess be sok erőfeszítést és figyelmet

Sok energia kell a tészta gyúrásához és kinyújtásához, míg sütésre kész állapotba kerül. Óriási figyelmet igényelnek a részletek; biz­tosan előkészíteni és megsütni 18 szűk percen belül, lyukakat helyezni rá, hogy biztosan ne emelkedjen meg vagy fújódjon fel, mint a hagyományos kenyér. Figyelni kell arra, hogy véletlenül se érintkezzen semmilyen régebbi tésztadarabkával.

Hasonlóan ahhoz, ahogyan az élvezetes, tápláló kapcsolatoknál működik. Fel kell kötnünk a gatyánkat, és különböző módokon belefektetni az energiáink. Nagyszerű kapcsolatot hozhatsz létre, ha:

minőségi időt töltötök együtt

összpontosítod a figyelmed a partneredre

érzelmi energiát fektetsz be

figyelmes ajándékokat adsz, amelyeket a párod biztosan értékel

fokozatosan mélyebb rétegeidbe engedsz bepillantást, még ha ez sebezhetővé is tesz

2. Adj önzetlenül

Rabbijaink arra tanítanak minket, hogy az élesztő olyan, mint az emberi énközpontúság. Csak az élesztő fújja fel a tésztát és növeszti meg a kenyeret… Az énközpontúság arra engedi következtetni az embert, hogy ő fontosabb, mint mások. Ennek pont az ellentéte a macesz…, az önzetlenség kivonatát reprezentálja, lapos és szerény. Módodban áll létrehozni egy tartós kapcsolatot, ha összpontosítasz a partnered szükségleteire, és önzetlenül, illetve feltétlenül adsz. Adj hitelesen, anélkül hogy bármit várnál cserébe. Kerüld annak a számontartását, hogy mennyit adtál te, és mennyit a párod, még akkor is, ha a partnered nem mindig viszonozza, továbbra is adj! Ahogy telik az idő, a mintád valószínűleg arra fogja ösztönözni a kedvesed, hogy ő is többet adjon neked.

3. Számíts az összeütközésekre a közös utatok során

A kovásztalan kenyérnek is az adja az egyedi jellegét, hogy a felépítésének részei a hepehupák és kráterek. Akár kézzel sütött/ kerek, akár gépi gyártású/szögletes, minden pászkának megvan ez a jellegzetessége. Valószínűleg a kapcsolatodnak is megvannak a hullámvölgyei, néha másnak tűnhet, mint más kapcsolatok. Bizonyos alkalmakkor úgy érezheted, hogy rossz jel, ha vitáitok vannak. Ironikusan, ha így gondolkodsz, ez válhat az igazsággá… A konfliktusok alááshatják a kapcsolatod, egészségesebb megközelítés számodra elfogadni a létezésüket. A párkapcsolathoz két ember tartozik, mindegyik a maga egyedi szükségleteivel és tapasztalataival, a személyiség, a neveltetés, az oktatás, a szociális körülmények és életesemények mentén. Ennélfogva érthető, hogy vannak véleménykülönbségeitek. A kommunikáció és tényleges figyelem segít megérteni egymás szükségleteit és túljutni a nézeteltéréseken. Annak ellenére, hogy a konfliktusok és a nézetkülönbségek felkavarók és frusztrálók lehetnek, engedjétek meg magatoknak, hogy nyugodtak maradjatok, kommunikáljátok egymás felé az igényeiteket. Ezáltal a kapcsolatotok még erősebb lesz a nehézségek leküzdését követően.

4. Legyetek ott egymásnak

Noha két egyszerű összetevőből készül (liszt és víz), a pászka csodálatos módon majdnem korlátlanul eláll. A szokásos élesztővel készült kenyerek hajlamosak kiszáradni, megpenészedni pár nap leforgása alatt, míg a kovásztalan kenyér hónapokig friss marad, ha megfelelő körülmények között tároljuk évekig jó marad. Idővel két ember olyan gyönyörű és egészséges kapcsolatot tud létrehozni, amely ellenáll az élet viszontagságainak. A kölcsönös adáson és bizalmon alapuló kapcsolatban a partnerek számítanak egymás együttérzésére és támogatására a nehéz időkben, amikor különlegesebb kihívások elé állítja őket az élet… Az érem másik oldala, hogy megoszthatjuk az örömöket, áldásokat, és ünnepelhetjük egymás teljesítményeit és sikereit. A peszách ünnepe végül elmúlik, de a macesz íze és a kapcsolatokról való elmélkedések örökké felidézhetők.

forrás • aish.com

fordítás • Friedmann Bracha

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás