Édes energia a télre.
Szerző: Kürti Adrienn
Megjelent: Forrás – 2012. december-január
Szerző: Kürti Adrienn
Megjelent: Forrás – 2012. december-január
A csokoládét a kakaócserje terméséből, a kakaóbabból állítják elő. A babot megpörkölik, héját eltávolítják, majd masszát készítenek belőle, amely a keserű vagy étcsokoládé alapanyaga. A csokoládémassza préselésével nyerik a kakaóvajat, a megmaradó száraz anyag tulajdonképpen a kakaópor.
A boltban kapható csokoládét a kakaómasszából ízesítéssel, például cukor és vanília hozzáadásával készítik.
A jó minőségű csokoládé vöröses színű, fényes és sima felszínű, testhőmérsékleten olvad. A csoki felületén megjelenő fehéres bevonat okozója a kikristályosodó kakaóvaj. Kialakulása megelőzhető, ha gondosan becsomagolva a hűtőben tároljuk a csokoládét.
Az étcsokoládé a csokimasszán kívül általában csak vaníliát, cukrot és hozzáadott kakaóvajat tartalmaz.
A tejcsoki a svájciak találmánya, az 1870-es években fejlesztették ki, mivel kevés kakaó és cukor állt rendelkezésükre, de tejben bővelkedtek. A fehér csoki csak kakaóvajat, cukrot és tejet tartalmaz. A főzőcsokoládé kakaóvaj helyett növényi vajat tartalmaz, a „bevonóként” ismert, sokszor táblás csokoládénak tűnő „szeletek” a csokinál több kakaóvajat tartalmaznak, ezért puhábbak, könnyen olvadnak és dermednek.
CSOKIFONDÜ
(tejes recept)
Hozzávalók
- • 2 dl tejszín
- • 20 dkg tejcsokoládé
- • 20 dkg félédes vagy étcsokoládé
- • 1 kávéskanál reszelt narancshéj
- • 1 rúd vanília
- • kardamommag
- • koriander
- • kókuszreszelék
- • mandulaforgács
- • diódarabkák (elhagyható)
- • felszeletelt gyümölcsök: banán, alma, körte, szőlő, barack és cseresznye (befőttből)
A tejszínt forrósítsuk fel egy lábasban. Morzsoljuk bele a csokoládékat és olvasszuk fel őket. Ízesítsük narancshéjjal, vaníliával és a mozsárban összetört fűszermagokkal.
Gyors parveváltozat készíthető mikró segítségével: a mikrózható edénybe tett parve csokit 15 másodpercig 400 W-tal melegítjük, majd átkeverjük, és ezt addig ismételjük, míg a csokoládé sima nem lesz.
A gyümölcsöket vágjuk kockára, és saslikpálcára tűzve mártsuk a meleg csokiba, majd ha egy kissé megdermedt, a kókuszreszelékbe vagy durvára vágott dióba, mandulába, hogy még ráragadjanak.
GÁN ÉDENI ÉDESSÉG
(tejes süti)
köszönet Rubinsosinak
Hozzávalók
- • 20 dkg margarin
- • 3 evőkanál kakaó
- • 3 evőkanál cukor
- • 1 kiskanál neszkávé
- • 20 dkg keserű csoki
- • 4 tojás
- • 1 kiskanál kóser rum
- • keksz (elhagyható)
- • kóser bor (elhagyható)
- • 2 dl tejszín
- • 1 csomag vaníliás puding
- • 2 dl tej
Egy hőálló edénybe tesszük a margarint, kakaót, cukrot, a kávét és a csokoládét, és kevergetés mellett gőzfürdő felett felolvasztjuk. Lassan belekeverjük a 4 tojás sárgáját, a rumot, majd a 4 tojás felvert fehérjét – igen óvatosan.
Jénai tálba alul lerakjuk a kekszet, amelyet előzőleg borba mártottunk (elhagyható), és ráöntjük a csokoládés masszát.
A mélyhűtőbe tesszük 20 percre.
Felverjük a tejszínt, s elkészítünk 1 csomag vaníliás pudingport a tejjel, ezt a kettőt összekeverjük. Kivesszük a mélyhűtőből a masszát, és ráöntjük a tejszínes-pudingos keveréket.
Hűtőben kell tárolni étkezésig.
CHILIS-CSOKIS CSIRKE
(húsos recept csak ínyenceknek)
Hozzávalók
- • 4 egész csirkecomb
- • só
- • bors
- • szója olaj
- • 2 kisebb felkarikázott chilipaprika vagy szárított chili
- • 2 dl kóser száraz vörösbor
- • 20 dkg parve étcsoki
- • szárított chilipor
A combokat sóval és borssal fűszerezzük, 2 evőkanál szójaszósszal leöntjük. Olajjal kikent tepsibe fektetjük, rászórjuk a chilipaprikát, ráöntjük a bort, forró sütőben pirosra sütjük, saját levével öntözgetve.
A szószhoz a csokit gőz fölött megolvasztjuk, rászűrjük a pecsenyelevet, amelyben a combok sültek és 1 kiskanál chiliporral fűszerezzük. Ezzel öntjük le a csirkecombokat tálaláskor. Pirított burgonyával és alma- vagy körtekompóttal tálalhatjuk.
Jó étvágyat!
Még több recept:
www.zsidokonyha.hu
Az írás a JMPoint a Zsidó Közösségért Közhasznú Alapítvány támogatásával jelent meg.
http://akademia.jmpoint.hu