Interjú

Interjú Jochanán Herzog rabbival

Honnan származik a finom Kedem bor – és gyártója?

Szerző: Magyari Judit
Megjelent: Forrás – 2012. április

Szerző: Magyari Judit
Megjelent: Forrás – 2012. április

Jochanán Herzog rabbi a Royal Wine Társaság ügyvezető igazgatóhelyettese, az általunk is kedvelt és ismert Kedem bor és szőlőlé gyártójának társtulajdonosa legu­tóbb március elején járt üzleti úton Ma­gyar­országon. Az anyai ágon ma­gyar származású üzletember utazása során szokásához híven meglátogatta rokonai és a közelükben nyugvó cádikok sírjait. Emellett jelenlétével meg­tisztelte a Lativ Kolel sábeszi vacsoráját. Vasárnap reggel hazaindulásának utolsó óráját nekünk szánta, és interjút adott a Forrásnak.

Arra szeretném kérni, hogy meséljen a családi vállal­ko­zás­ról, a Royal Wine Corpo­ra­tion­ről.

A családunk nyolc nemzedékre visszatekintve foglalkozik bo­rá­szattal. A kezdetek a mai Csehország területére vezetnek vissza, ahol 1848-ban a Herzog család a Habsburg császártól elnyerte a Királyi bor beszállítói címet. Ferenc József az egyik felmenőmet, Herzog Fülöpöt még bárói ranggal is megjutalmazta. Az Osztrák-Magyar Birodalom széthullását túlélte a cég, de az anschluss után a nácik elkobozták a borászatot. Az akkori tulajdonost, Herzog Egont éjt nappallá téve keresték a németek, de keresztény beosztottjai és munkásai bújtatták és támogatták őt. Így sikerült átvészelnie a II. világháborút. Egon, később pedig leszármazottai, a mai napig hálásan emlékeznek a megmentő­i­re, igyekeznek gondoskodni azok­­ról az emberekről, akik a csa­ládot segítették a túlélésben. 1948-ban, a kommunista hatalomátvételkor hagyta el az országot, és távozott családjával az Amerikai Egyesült Államokba. New York államban telepedett le, és a Royal Wine Corporation nevű borászatban vállalt munkát mint teherautó-sofőr és üzletkötő. A fizetésének egy részét a cég részvényeiben kapta meg. 1958-ra többségi tulajdonossá vált, ezután nem sokkal sikerült felvásárolnia az egész céget.

Micsoda egybeesés, hogy a korábbi Királyi beszállító borász dinasztia az újvilágban is nevében viseli a királyi bor címet!

Igen, ez egy teljesen véletlen egybeesés. Folytatva a családi tör­ténetet, Egon és négy fia megalapította a Kedem társaságot, amely szerény kezdet után, mára a kóser bort minőségivé tette, és széles választékával a kóser bor- és italipar egyértelmű vezetőjévé vált. Természetesen minden termékünk kóser, a borral közvetlenül érintkező alkalmazotta­ink szombatot és kósert tartó zsidók. Mindig a legszigorúbb és a legelismertebb kósersági pecsétet adó rabbinátusokkal dolgozunk, mint amilyen például a The Union of Orthodox Jewish Congregations (OU) és a The Organized Kashrus Laboratories (OK).

Melyik vidéken teremnek a hí­res „Kedem szőlők”?

Az első, a család által megvásá­rolt borászat a New York állambeli Hudson-folyó partján fek­vő Marlboróban található, a másik borászatunk – amely a Herzog Wine Cellars nevet viseli – a borairól oly híres napfényes Kaliforniában, Oxnardban van. De a termelésen és gyártáson kívül a cég kiemelkedő helyen van az amerikai piacra való importálásban is. Spanyol, francia, olasz, izraeli, argentin, újzélandi és magyar kóser borokat, valamint több kedvelt és ismert szeszes italt is beszállítunk.

A mai világban rengeteg szó esik az egészséges életmódról, újfajta diétákról, így az alacsony szénhidráttartalmú táplálkozásról is. Ennek a trendnek megpróbál eleget tenni az önök cége?

Természetesen igen, figyelemmel követjük a piaci mozgást, és mára több termékünk is csökkentett szénhidráttartalmú.

Nemsokára ránk köszönt pe­szách, milyen különlegesség áll rendelkezésre a vásárlók szá­mára?

Azok is, akik évközben a ki­dushoz szőlőlevet fogyasztanak, peszáchkor, az ünnepet borral sze­retnék megtisztelni. Azok szá­mára, akik kevésbé szeretik az alkoholt, de szeretnének eleget tenni az ünnep négy pohár bor elfogyasztásához kapcsolódó micvájának, ajánljuk a nemrég piacra került csökkentett alkoholtartalmú borainkat.

Köszönjük, hogy ránk szánta az idejét, reméljük, hogy hamarosan megint velünk tart legalább egy sábeszi vacsora erejéig itt, Budapesten.

Én is remélem, én is nagyon jól éreztem magamat a Lativ Ko­lellal, amely Rav Keletivel az élen gyönyörű munkát végez Magyarországon.



vissza

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás