Peszách

Kis maceszhatározó

Tudtad, hogy macesz és macesz között is van különbség?

Idén segítünk eligazodni abban, hogy ki kicsoda a maceszok világában, egyszerű, zsargonmentes, rövid meghatározásokkal. Figyelem: kis szótárunk tájékoztató jellegű. Ha halachikus kérdésünk van, akkor a rabbit kérdezzük meg!

Mácá psutá – egyszerű macesz

A macesz receptje egyszerű – liszt és víz. A liszt különleges előkészítést és eljárást igényel hogy peszáchi liszt legyen belőle. Alapszabály, hogy a chámecosodási folyamat felgyorsul, ha más adalékanyagokat adunk a liszthez és vízhez, ezért a bölcseink hangsúlyozzák, hogy nem lehet semmilyen más anyag a liszt és a víz közelében.

Ha lisztet vízzel keverünk (normál szobahőmérsékleten), és nem sütjük, 18 perc múlva chámec lesz belőle. Ez a 18 perc kulcsfontosságú a macakészítés folyamatában. Az a macesz, melyet liszttel és vízzel sütöttek, de a micvá szándéka és különleges peszáchi felügyelete nélkül, „egyszerű” macesz lesz, nem pedig smurá (őrzött) – ezt a típusú maceszt ne használjuk a széderestén a micvá teljesítésére.

Mácá smurá – őrzött macesz

A Tóra megtiltja a chámec evését és birtoklását peszách idején. Emiatt a lisztet úgy őrlik és tárolják, hogy a végső termék biztosan chámecmentes legyen. De ez nem a teljes történet. A Tóra azt is előírja, hogy „őrizzük a maceszt”. Ez egy újabb előírás az eddigieken felül. Mi az a két tényező az előkészítés során, amely a maceszből őrzött maceszt csinál?

1) Szimpla maceszt olyan lisztből készítenek, melyet felügyelnek attól a pillanattól kezdve, hogy a búzát megőrlik. Ez az alapfeltétele annak, hogy a maceszban ne legyen chámec. Az őrzött macesz esetében ez a felügyelet már attól a pillanattól elkezdődik, hogy a búzát learatják.

2) Az őrzött macesz sütése a micvá szándékával kell, hogy történjen.

Ez az a macesz, amelyet ideális esetben a széderestéken ennünk kell, mivel ez a típusú macesz készül a micvá szándékával. A többi napon való használatukkal kapcsolatban több szokás is kialakult: van, aki csak a micvá teljesítésére használja az őrzött maceszt, mások csak a széderestén használják, megint mások csak az első nap esznek őrzött maceszt, és végül van, aki az őrzött maceszhoz ragaszkodik peszách teljes időtartama alatt.

Mikor kell őrzött macesz enni a széder alatt? A következő „állomásain” a szédernek: mácá, koréh és áfikomán.

Első sütésű macesz

Minden 18 perces ciklus után megtisztítják a maceszsütő eszközöket. Azonban naponta legalább egy alkalommal, általában éjjel, a maceszsütő eszközök egy nagyon alapos tisztítási procedúrán esnek át. Vannak, akik ragaszkodnak ahhoz, hogy csak olyan maceszt egyenek, mely az első 18 perces ciklusból származik, az alapos tisztítást követően. Ezt nevezik hidur micvának, a micvá különlegesen szép teljesítésének. Ezenfelül az az előnye is megvan az első sütésből származó macesznak, hogy kevesebb halachikus probléma merülhet fel vele kapcsolatban. Hátránya, hogy drágább, mint a többi típusú macesz. Az első sütésű macesz lehet egyszerű és őrzött is.

Kézi és gépi macesz

Őrzött macesz két formában kapható: négyzet alakú gépi macesz és kerek kézi macesz. Sokan a kézi macesz kedvelik a széderesti micvához, mivel a micvá szándéka sokkal inkább jelen van az emberi alkotás során. Vannak azonban, akik azt mondják, hogy a kavana (szándék) ugyanúgy jelen van a gépi macesz esetében is, szóval az igazi különbség igazán az árban és az ízben van. A harmadik tábor úgy érvel, hogy a kézi gyártás során sokkal inkább jelen van a hiba lehetősége, mint a gépi előállítás során – egyszóval a gépi macesz megbízhatóbb. Eszerint a gondolatmenet szerint a mai gépek ugyanúgy, sőt talán jobban is, képesek dagasztani gyúrni stb., mint az emberek. A családunktól örökölt szokások itt mérvadók – illetve a sajátunk, ha abban a helyzetben vagyunk, hogy mi teremtjük meg a családunk hagyományát, de vigyázzunk, mert ezt nem lehet évről évre váltogatni. Amit elkezdünk tartani, ahhoz ragaszkodunk!

Mácá ráká – puha macesz (más néven: szefárd macesz)

Nagyon vékony macesz. Addig gyúrják, amíg nagyon vékony nem lesz, és nagyon nagyon magas hőmérsékleten sütik egy speciális sütőben, amely minden oldalt egyenlő mértékben süt meg. A sütés nagyon rövid, összesen 35 másodperc.

Mácá ásirá – gazdag macesz (más néven: tojásmacesz)

A Shulchan Aruch írja, hogy lisztből, amit nem vízzel, hanem más anyaggal gyúrunk (például bor, méz, tojás stb.), nem lehet chámec. A víz a szükséges összetevője a chámecnak. A Shulkhan Arukh alapján tehát lehet sütnünk víztől mentes maceszt és sütiket peszáchra, mindössze arra kell figyelnünk, hogy ne keveredjen víz az alapanyagok közé, különben elindul a chámecosodási folyamat. Ezt a típusú maceszt hívják tojásmacesznak vagy „gazdag” macesznak.

Ezt a típusú maceszt két ok miatt nem használhatjuk a széderesti micvá teljesítésére.

1) A „mácá” micváját csak olyan anyaggal lehet teljesíteni, amely képes lenne chámecosodni – ha kapna elég időt. Tojásmacesznál ez a feltétel nem teljesül.

2) Az ízesebb alapanyagai miatt az íze gazdagabb lesz, mint a rendes maceszé (innen a neve: „gazdag” macesz). De emiatt nem felel meg a lechem oni (sanyarúság kenyere, szegény ember kenyere) kategóriának.

Mindezek, amiket eddig írtunk, megfelel a Shulchan Aruchnak, és a szefárdoknál ezek a szabályok az elfogadottak.

Mi a helyzet az askenázoknál?

A Rama, R’ Mose Isserlis, az egyik legfontosabb kommentátora a Shulchan Aruchnak, és halachikus autoritása az askenáz közösségnek, azt írja, hogy az askenáz közösségben az a gyakorlat, hogy nem esznek tojásmaceszt peszách alatt. Ez alól a kisgyermekek kivételek, és azok, akik más típusú maceszt nem tudnak enni, de „egészséges” askenázi zsidók között nem szokás a tojásmacesz fogyasztása.

Mácá sruáa – gebrochts

Ha mindent a macesz előállítási útmutatója szerint csináltunk (liszt és víz vegyítése, tésztává dagasztás, vékonyra masszírozás, perforálás és sütés – mindezt a megfelelő időkeretben), a végeredmény a macesz lesz. Hozzáadhatunk vizet, és nem lesz belőle chámec, mivel a maceszt már egyszer megsütöttük, és a sütés miatt már nem indulhat el a chámecosodási folyamat.

Mi történik azonban akkor, hogyha a tésztadagasztási fázisban, egy kis liszt száraz marad, és nem keveredik vízzel? Ez a rész nem lesz macesz a sütés folyamán, ez a rész liszt marad. A liszt potenciálisan chámec. A nagy maceszunkban tehát lesznek olyan részek, melyek chámecossá válhatnak. Ebben az esetben, ha esszük a macesz, akkor maceszt eszünk egy kis liszttel. Nincs probléma. A probléma akkor van, ha bele szeretnénk mártogatni a maceszlapunkat egy levesbe. Vagy vízbe. Vagy más olyan folyadékba, amely chámecosodási folyamatot indít el. Ebből akár kevesebb mint 18 perc alatt is chámec lehet. Ha ekkor eszünk a maceszunkból, akkor elképzelhető, hogy maceszt eszünk chámeccal!

Tényleg kell-e aggódnunk, hogy ez megtörténik? Nos, háláchikus értelemben nem. A gépek és az emberek is elég alaposan dagasztják a tésztát, és jó okunk van feltételezni, hogy nem maradt benne nyers liszt. Ez a háláchá.

De van sok olyan közösség és család, amely magára vette, hogy nem mártogat maceszt folyadékba. Mára ez inkább a családi minhág (szokás) őrzését jelenti mint háláchikus aggodalmat: bár biztosak lehetünk benne, hogy nincs a maceszban nyers liszt, a családi szokás sokaknál azt diktálja, hogy ne mártsák a maceszt folyadékba. Természetesen mindenkinek a saját (családjának) szokását kell követnie, és ha probléma merül fel (például emberek együtt étkeznek, ahol az emberek szokásai a gebrochtsot illetően ütközik), igyekezzünk felkészülni előre a helyzetre, megkérdezni a rabbit, hogy mit lehet tenni, és mit nem.

Chág Káser v’Száméách!

A szöveg alapja: 5774 Orthodox Union Matza Guide

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás