Gasztronómia

Különleges purimi ételek

Alma pongyolában

Sűrű palacsintatésztába mártjuk a karikára vágott almát, és bő olajban kisütjük. Fahéjas cukorral meghintjük, s tálaljuk.

A sűrű palacsintatészta, mint a neve is mutatja, sűrűbb, mint a sima palacsintáé. A bundázott almát forró olajbankisütjük palacsintasütőben vagy serpenyőben. A tenyérnyi-féltenyérnyi darabokhoz kb. egy tejmerőkanálnyi tészta kell. Mi egy kis szódabikarbónát vagy sütőport is tettünk bele, ami által könnyebbé fúvódott. Tetszés szerint raktunk rá a töltelékekből.

Álarcfánk

Hozzávalók

  • 25 dkg liszt
  • 1 csapott teáskanál sütőpor
  • 1 nagy csipet só
  • 2 púpos evőkanál porcukor
  • 2 közepes egész tojás
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • 1 csapott evőkanál tejföl
  • 2 evőkanál likőr (ha nincs, jó a rum vagy pálinka)
  • kb. 4 dl olaj a sütéshez

Elkészítés

A lisztet elkeverjük a sütőporral, a sóval és a porcukorral. Hozzáadjuk a tojásokat, az olvasztott, de nem forró vajat, a tejfölt és a likőrt. Jól összegyúrjuk, amíg sima tésztát nem kapunk.

Egy papírból vágjuk ki az álarcformát.

Serpenyőben olajat hevítünk.

A fánktésztát lisztezett munkalapon kinyújtjuk kb. 3-5 mm vastagra. Ráhelyezzük a papírból készített formát, és körbevágjuk a tésztát kívül, és a szemek helyénél is.

A fánkokat a forró olajba téve mindkét oldalán szép pirosra sütjük. (Figyeljük, mert gyorsan sül!)

Papírtörlőre szedve hagyjuk az olajat lecsepegni.

Porcukorral meghintve, lekvárral kínáljuk.

Fahéjas almáspite

Hozzávalók

  • 25 dkg liszt
  • 5 evőkanál vaj
  • fél evőkanál cukor
  • fél teáskanál őrölt fahéj
  • negyed teáskanál só
  • 9-10 evőkanál víz
  • A töltelékhez:
  • 40 dkg zöld alma (meghámozva, felkockázva)
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 evőkanál vaníliás pudingpor
  • 1 dl víz

Elkészítés

A tészta alapanyagait egy tálba tesszük és összegyúrjuk. A vaj szobahőmérsékletű legyen, hogy könnyen dolgozhassunk vele. A vizet fokozatosan adjuk hozzá, hogy jól gyúrható legyen a tészta. Mikor összeállt, fóliába csomagoljuk, és legalább egy órán át

a hűtőben pihentetjük. Az almát a cukorral, a fahéjjal és a vízzel egy edénybe tesszük és felfőzzük. A pudingport egy kevés vízzel simára keverjük. Az alma miután felforrt, 2 percig főjön, majd adjuk hozzá

a pudingos keveréket, kavarjuk össze és főzzük még 3 percig. A tölteléket hagyjuk kihűlni. A tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk, és ízlés szerint 6-8 darabra osztjuk. Téglalapot formálunk belőlük, az egyik felükre kenjük az almás tölteléket. A tészta széleit kevés olajjal megkenjük,és a töltetlen felét ráhajtjuk, megnyomkodjuk, hogy összeragadjon. Forró olajban kisütjük, majd papírtörlőre tesszük, hogy felszívja a zsiradékot és tálalhatjuk is. Porcukorral megszórhatjuk, de anélkül is finom!

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás