Alma pongyolában
Sűrű palacsintatésztába mártjuk a karikára vágott almát, és bő olajban kisütjük. Fahéjas cukorral meghintjük, s tálaljuk.
A sűrű palacsintatészta, mint a neve is mutatja, sűrűbb, mint a sima palacsintáé. A bundázott almát forró olajbankisütjük palacsintasütőben vagy serpenyőben. A tenyérnyi-féltenyérnyi darabokhoz kb. egy tejmerőkanálnyi tészta kell. Mi egy kis szódabikarbónát vagy sütőport is tettünk bele, ami által könnyebbé fúvódott. Tetszés szerint raktunk rá a töltelékekből.
Álarcfánk
Hozzávalók
- 25 dkg liszt
- 1 csapott teáskanál sütőpor
- 1 nagy csipet só
- 2 púpos evőkanál porcukor
- 2 közepes egész tojás
- 5 dkg olvasztott vaj
- 1 csapott evőkanál tejföl
- 2 evőkanál likőr (ha nincs, jó a rum vagy pálinka)
- kb. 4 dl olaj a sütéshez
Elkészítés
A lisztet elkeverjük a sütőporral, a sóval és a porcukorral. Hozzáadjuk a tojásokat, az olvasztott, de nem forró vajat, a tejfölt és a likőrt. Jól összegyúrjuk, amíg sima tésztát nem kapunk.
Egy papírból vágjuk ki az álarcformát.
Serpenyőben olajat hevítünk.
A fánktésztát lisztezett munkalapon kinyújtjuk kb. 3-5 mm vastagra. Ráhelyezzük a papírból készített formát, és körbevágjuk a tésztát kívül, és a szemek helyénél is.
A fánkokat a forró olajba téve mindkét oldalán szép pirosra sütjük. (Figyeljük, mert gyorsan sül!)
Papírtörlőre szedve hagyjuk az olajat lecsepegni.
Porcukorral meghintve, lekvárral kínáljuk.
Fahéjas almáspite
Hozzávalók
- 25 dkg liszt
- 5 evőkanál vaj
- fél evőkanál cukor
- fél teáskanál őrölt fahéj
- negyed teáskanál só
- 9-10 evőkanál víz
- A töltelékhez:
- 40 dkg zöld alma (meghámozva, felkockázva)
- 3 evőkanál cukor
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 1 evőkanál vaníliás pudingpor
- 1 dl víz
Elkészítés
A tészta alapanyagait egy tálba tesszük és összegyúrjuk. A vaj szobahőmérsékletű legyen, hogy könnyen dolgozhassunk vele. A vizet fokozatosan adjuk hozzá, hogy jól gyúrható legyen a tészta. Mikor összeállt, fóliába csomagoljuk, és legalább egy órán át
a hűtőben pihentetjük. Az almát a cukorral, a fahéjjal és a vízzel egy edénybe tesszük és felfőzzük. A pudingport egy kevés vízzel simára keverjük. Az alma miután felforrt, 2 percig főjön, majd adjuk hozzá
a pudingos keveréket, kavarjuk össze és főzzük még 3 percig. A tölteléket hagyjuk kihűlni. A tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk, és ízlés szerint 6-8 darabra osztjuk. Téglalapot formálunk belőlük, az egyik felükre kenjük az almás tölteléket. A tészta széleit kevés olajjal megkenjük,és a töltetlen felét ráhajtjuk, megnyomkodjuk, hogy összeragadjon. Forró olajban kisütjük, majd papírtörlőre tesszük, hogy felszívja a zsiradékot és tálalhatjuk is. Porcukorral megszórhatjuk, de anélkül is finom!