Gasztronómia

Lág BáOmer – Csak húsos

Szerző: Kürti Adrienn
Megjelent: Forrás – 2011. május

Szerző: Kürti Adrienn
Megjelent: Forrás – 2011. május

Pészách és Sávuot közötti időszakban egy különleges ünnepre kerül sor. Hagyományosan Lág BáOmer a grillezés ideje. Következzen néhány recept és tudnivaló a sóval és a fűszerezéssel kapcsolatban.


EGÉSZSÉGES VAGY NEM A SÓ?

Ősidők óta a húsokat tartósítják, és egyben fűszerezik is a sóval. Sokan a tengeri sót tartják a legegészségesebbnek. A konyhasó vegyülete a nátrium-klorid, ezenkívül a konyhában található só kálium-kloridot és egyéb más sókat tartalmaz. Érdekességként, a kémiában a savak és bázisok reakciójakor a víz mellett létrejövő „mellékterméket” nevezik sóknak, amely lehet például nátrium-szulfát, nátrium-foszfát. A só alapvetően hozzátartozik azokhoz a dolgokhoz, amelyekre szükségünk van, de itt is alapszabály, hogy mértékkel kell használni. Egy átlagos ember napi só igénye 2-3 gramm, a vegetáriánusok számára 5-8 gramm ajánlott. A só fogyasztásával nátriumot és klórt juttatunk a szervezetünkbe, elkerülve a sóhiányos állapotot, amely fáradsággal, gyengeséggel, kiszáradással, rossz étvággyal, súlyosabb esetben görccsel, eszméletvesztéssel járhat, de a túlzott nyáltermelés sóhiányra is utalhat.

A só beszerzése a nyugati ember számára nem okoz gondot, de régebben a sót fehér aranynak is hívták, lelőhelyeit gondosan őrizték, sőt pénz helyett csereáruként is használták. Ma a háztartásokban finomított só használunk, de a természetes só források átlagosan még 82 féle elemet tartalmaznak a periódusos rendszerből. Másik érdekesség, hogy az emberi szervezet nagy része 1%, vagyis fiziológiás sóoldat. Kevesen tudják, hogy a só egy természetes antihisztamin is egyben, allergiás tünetek és megfázás kezelésére is jól alkalmazható a sós vizes inhalálás és gargarizálás.

A húsok íze a sótól válik kellemessé, de a só túlzott fogyasztása is problémákat okozhat: megemelkedhet a vérnyomás, rugalmatlanná válhatnak az erek, szív- és érrendszeri problémák alakulhatnak ki. Ha a só mellett megfelelő fűszereket használunk, kevesebb sóval teljesebb ízhatást érhetünk el. Íme, néhány Lág BáOmerkor is használható fűszerkeverék.

DARÁLT ZÖLDSÉG: HÁZI VEGETA
A tavaszi és nyári idényben kedvezőbb áron, jó minőségű, egészséges zöldségekhez juthatunk hozzá, melyből érdemes későbbre is eltenni. Húsok, levesek fűszerezésére is alkalmas keverék természetes tartósítószere a só, így az ízfokozókat és a színezőanyagokat is elkerülhetjük.

Hozzávalók:

35 dkg tengeri só; 1 kg fehérrépa; 25 dkg sárgarépa; 25 dk karfiol; 25 dkg zellergyökér; 25 dkg karalábé; 25 dkg pasztinák; 25 dkg kelkáposzta; 6 db zöldpaprika; 6 db pirospaprika; 2 csokor petrezselyem; 1 csokor zeller-zöld.

A répákat, zellert, karalábét letisztítjuk, a karfiolt rózsáira szedjük, kis időre enyhén sós vízben áztatjuk, majd lemossuk és alaposan átvizsgáljuk, hogy rovarmentes legyen. A pasztinákot megpucoljuk, felkockázzuk. A káposztát leveleire szedjük, átvizsgáljuk. A zöld- és pirospaprikát kimagozás után felkockázzuk. Miután minden zöldségfélét feldaraboltunk, ledaráljuk és alaposan összekeverjük a sóval. Üvegekbe téve légmentesen lezárva tárolható.


BORSPÓTLÓ

Hozzávalók:
2 evőkanál kakukkfű; 1 evőkanál majoránna; 2 evőkanál pirospaprika; 4 evőkanál borsikafű (csombor).

A fűszereket összekeverve és darálón (például kávédaráló) megdarálva üvegekbe téve, légmentesen hosszabb ideig is eláll. Roston sültekhez, májhoz kitűnő fűszerkeverék.


CURRY
Készen is kapható, de érdemes kipróbálni egy teljesebb íz megtapasztalására.

Hozzávalók:

7 evőkanál gyömbér; 7 evőkanál kardamommag; 7 evőkanál paprika; 7 evőkanál szegfűbors; 10 evőkanál kurkuma; 10 evőkanál fekete bors; 3 evőkanál fahéj; 3 evőkanál szerecsendió; 2 evőkanál köménymag.

Összekeverés után megdarálható és légmentesen üvegben tárolható. Paradicsomos, rizses körethez a húsok mellé kiváló.

GRILLKEVERÉK

Hozzávalók:
1 evőkanál pirospaprika; 1 evőkanál koriander; 1 evőkanál feketebors; 1 evőkanál chili por vagy darabolt chili paprika; 1 evőkanál majoránna; 1 evőkanál rozmaring.

A hozzávalókat vagy darált formában, vagy frissen összekeverjük, az utóbbi esetben darálón ledaráljuk. Szárnyasokhoz, darált húsos ételekhez a legjobb fűszerezés.


KOLBÁSZFŰSZER

Hozzávalók:
8 dkg pirospaprika; 2 dkg fehér bors; 1 teáskanál köménymag; 1 teáskanál szegfűbors; 1 teáskanál bazsalikom; ízlés szerint fokhagyma (pl. 10 gerezd).

Apróra vágott fokhagymához keverjük hozzá a többi komponenst. Fasírthoz kiváló, de margarinhoz keverve kenyérre kenve is fogyasztható.

Jó étvágyat, és Chág Szaméách!

Az írás a JMPoint a Zsidó Közösségért Közhasznú Alapítvány támogatásával jelent meg.
http://akademia.jmpoint.hu

vissza

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás