Szerző: Kürti Adrienn
Megjelent: Forrás – 2011. május
Szerző: Kürti Adrienn
Megjelent: Forrás – 2011. május
EGÉSZSÉGES VAGY NEM A SÓ?
Ősidők óta a húsokat tartósítják, és egyben fűszerezik is a sóval. Sokan a tengeri sót tartják a legegészségesebbnek. A konyhasó vegyülete a nátrium-klorid, ezenkívül a konyhában található só kálium-kloridot és egyéb más sókat tartalmaz. Érdekességként, a kémiában a savak és bázisok reakciójakor a víz mellett létrejövő „mellékterméket” nevezik sóknak, amely lehet például nátrium-szulfát, nátrium-foszfát. A só alapvetően hozzátartozik azokhoz a dolgokhoz, amelyekre szükségünk van, de itt is alapszabály, hogy mértékkel kell használni. Egy átlagos ember napi só igénye 2-3 gramm, a vegetáriánusok számára 5-8 gramm ajánlott. A só fogyasztásával nátriumot és klórt juttatunk a szervezetünkbe, elkerülve a sóhiányos állapotot, amely fáradsággal, gyengeséggel, kiszáradással, rossz étvággyal, súlyosabb esetben görccsel, eszméletvesztéssel járhat, de a túlzott nyáltermelés sóhiányra is utalhat.
A só beszerzése a nyugati ember számára nem okoz gondot, de régebben a sót fehér aranynak is hívták, lelőhelyeit gondosan őrizték, sőt pénz helyett csereáruként is használták. Ma a háztartásokban finomított só használunk, de a természetes só források átlagosan még 82 féle elemet tartalmaznak a periódusos rendszerből. Másik érdekesség, hogy az emberi szervezet nagy része 1%, vagyis fiziológiás sóoldat. Kevesen tudják, hogy a só egy természetes antihisztamin is egyben, allergiás tünetek és megfázás kezelésére is jól alkalmazható a sós vizes inhalálás és gargarizálás.
A húsok íze a sótól válik kellemessé, de a só túlzott fogyasztása is problémákat okozhat: megemelkedhet a vérnyomás, rugalmatlanná válhatnak az erek, szív- és érrendszeri problémák alakulhatnak ki. Ha a só mellett megfelelő fűszereket használunk, kevesebb sóval teljesebb ízhatást érhetünk el. Íme, néhány Lág BáOmerkor is használható fűszerkeverék.
Hozzávalók:
35 dkg tengeri só; 1 kg fehérrépa; 25 dkg sárgarépa; 25 dk karfiol; 25 dkg zellergyökér; 25 dkg karalábé; 25 dkg pasztinák; 25 dkg kelkáposzta; 6 db zöldpaprika; 6 db pirospaprika; 2 csokor petrezselyem; 1 csokor zeller-zöld.
A répákat, zellert, karalábét letisztítjuk, a karfiolt rózsáira szedjük, kis időre enyhén sós vízben áztatjuk, majd lemossuk és alaposan átvizsgáljuk, hogy rovarmentes legyen. A pasztinákot megpucoljuk, felkockázzuk. A káposztát leveleire szedjük, átvizsgáljuk. A zöld- és pirospaprikát kimagozás után felkockázzuk. Miután minden zöldségfélét feldaraboltunk, ledaráljuk és alaposan összekeverjük a sóval. Üvegekbe téve légmentesen lezárva tárolható.
BORSPÓTLÓ
Hozzávalók:
2 evőkanál kakukkfű; 1 evőkanál majoránna; 2 evőkanál pirospaprika; 4 evőkanál borsikafű (csombor).
A fűszereket összekeverve és darálón (például kávédaráló) megdarálva üvegekbe téve, légmentesen hosszabb ideig is eláll. Roston sültekhez, májhoz kitűnő fűszerkeverék.
CURRY
Hozzávalók:
7 evőkanál gyömbér; 7 evőkanál kardamommag; 7 evőkanál paprika; 7 evőkanál szegfűbors; 10 evőkanál kurkuma; 10 evőkanál fekete bors; 3 evőkanál fahéj; 3 evőkanál szerecsendió; 2 evőkanál köménymag.
Összekeverés után megdarálható és légmentesen üvegben tárolható. Paradicsomos, rizses körethez a húsok mellé kiváló.
Hozzávalók:
1 evőkanál pirospaprika; 1 evőkanál koriander; 1 evőkanál feketebors; 1 evőkanál chili por vagy darabolt chili paprika; 1 evőkanál majoránna; 1 evőkanál rozmaring.
A hozzávalókat vagy darált formában, vagy frissen összekeverjük, az utóbbi esetben darálón ledaráljuk. Szárnyasokhoz, darált húsos ételekhez a legjobb fűszerezés.
KOLBÁSZFŰSZER
Hozzávalók:
8 dkg pirospaprika; 2 dkg fehér bors; 1 teáskanál köménymag; 1 teáskanál szegfűbors; 1 teáskanál bazsalikom; ízlés szerint fokhagyma (pl. 10 gerezd).
Apróra vágott fokhagymához keverjük hozzá a többi komponenst. Fasírthoz kiváló, de margarinhoz keverve kenyérre kenve is fogyasztható.
Jó étvágyat, és Chág Szaméách!
http://akademia.jmpoint.hu