Egyéb

Modern Kásrut

Szellemi és fizikai fegyelem.

Szerző: Rabbi Kalman Packouz
Forrás: Aish.com
Fordította: D. Ch.
Megjelent: Forrás – 2011. január

Szerző: Rabbi Kalman Packouz
Forrás: Aish.com
Fordította: D. Ch.
Megjelent: Forrás – 2011. január

Miért gondol bárki is arra a mai modern világban, hogy kósert tartson? Az abszolút válasz természetesen az, hogy „mert a Teremtő azt mondta”, de e mellett a kóser konyhának több oka és számos gyakorlati, megfigyelhető
előnye is van.

1. Személyes fejlődés: Ha az ember képes fegyelmezni magát abban, hogy mit és mikor eszik, akkor az élet más területein is képes lesz fegyelmezni magát. A kasrut megkívánja, hogy tejes és húsos fogyasztása között várjunk,
és nem ehetünk bizonyos állatokat vagy ételkombinációkat. Ez mind önfegyelmet tanít nekünk, és segít, hogy erősítsük a spirituális oldalunkat azzal, hogy tudatosan uraljuk az állati impulzusainkat.

2. Egészségi okok: Az extra felügyelet miatt a kóser ételeket egészségesnek és tisztának tartják. Levágás után az állatok tüdejét alaposan átvizsgálják, nincs-e rajtuk sérülés vagy más probléma. A vért, amelyben gyorsan szaporodnak a baktériumok, kifolyatják. A kagylók, puhatestűek, a homár és a rákok tífuszt terjeszthetnek és csalánkiütést okozhatnak. A tejet és a húst más ütemben emésztjük meg, és együtt megterhelik a szervezetet.
A sertéshús trichinózist terjeszthet. A ragadozó madarak húsát a vadászat miatti hormonok és a feszültség teszi egészségtelenné.

3. Erkölcsi tanítás: A Tóra arra tanít minket, hogy ne legyünk kegyetlenek, még az állatokhoz sem. Az anyaállatot és a kicsinyét nem szabad egy napon levágni és „ne főzd meg a gödölyét anyja tejében”. Nem szabad élő állat
húsából kivágni (ez volt a hús hűtése előtti időkben az általános gyakorlat). Az állatok levágása a lehető legkevesebb fájdalommal kell, hogy járjon, ezért a késnek tökéletesen élesnek kell lennie. Az, hogy nem eszünk ragadozó madarakat, szintén arra tanít minket, hogy ne legyünk kegyetlenek.

4. Hagyomány: Egy zsidó otthon „zsidóságának” az egyik kulcsa a kasrut. Ha kósert tartunk otthon, a zsidóságunk iránti elkötelezettségünk és az áldozatok, amiket hozunk érte örökre beleivódnak gyermekeink tudatába.
Ezen kívül, mivel az evés sok társasági esemény központi része, a kasrut védelmet nyújt az asszimiláció ellen. Sok zsidó számára a múlt és a jövő közti híd nem más, mint a kóser konyha spirituális aromája.

5. Nemzeti okok: A tikun olám a zsidó nép küldetése: jobbá tenni a világot. A speciális étkezési szabályaink erre emlékeztetnek minket, és segítenek, hogy egy nép maradjunk, együtt, ennek a feladatnak az elvégzése érdekében.
Ezen kívül emlékeztet minket arra, hogy hálásak legyünk a Teremtőnek, amiért kivezetett minket Egyiptomból, és az Isten és a zsidó nép közti szövetség szimbóluma.

6. Kabalisztikus okok: Az vagy, amit megeszel. A kasrut az Örökkévaló diétája a spiritualitás eléréséért. A zsidó misztikus tanok szerint a nem kóser étel tönkreteszi a lélek spirituális potenciálját. A lélek olyan, mint egy antenna, amely fogja a spirituális energia hullámait, és a nem kóser étel fogyasztása ezt a képességét rongálja.
Ez kijavítható, azzal, ha az ember elkezd újra kósert tartani. A kabala szerint a megfelelően levágott és elkészített kóser állatokban „szent szikrák” találhatók, melyek az elfogyasztásukkor beépülnek a lényünkbe.

A Teremtő természetesen nem akarja, hogy neurotikusak legyünk. Ha valaki szeretne előrébb lépni a micvák tartásában, akkor azt értelmes és átgondolt lépésekkel kell tennie. Az Örökkévaló ugyanúgy szereti minden
egyes lépésünket a Tóratartás felé, ahogy a szülők értékelik a gyerekük első lépéséit. Annyit kell csinálnunk, amennyire képesek vagyunk, azzal a gondolattal, hogy idővel többet akarunk majd. Ez az egészséges hozzáállás a Teremtőhöz való közeledéshez: betartani a micvákat és élvezni az előnyeiket is.


vissza

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás