Sávuot

Palacsintareceptek a nagyvilágból sávuotra

Ígérem, mint mindig, most is sok finom falattal készültem, de azért kezdjük némi háttér-információval a sávuotról.

Sávuot a tóraadás ünnepe, ezen a napon kapjuk a Tórát, ezen a napon hallottuk a Szináj-hegy lábánál egyenesen az Örökkévalótól a tíz parancsolatot.

A sávuot megtartásához nem kell különleges szertartásokat, ceremóniákat betartani, mint mondjuk a széderestén. Ilyenkor a külsőségek megtartása helyett a belső, a szellem és lélek ünnepel elsősorban. Az ünnepen egész éjjel tanulmányozzák a Tórát.

Sávuotkor az aratást és az első érett gyümölcsöket is ünnepeljük, ezért a Biblia két másik névvel is illeti ezt az ünnepet.

Az egyik a jom hábikurim, vagyis „az első gyümölcsök napja”, a másik pedig a chág hákácir, az „aratás ünnepe”. A Talmudban áceretnek is hívják sávuotot, ami megállást jelent. Ez utal a munka tilalmára az ünnep alatt.

Sávuot első napján, mint mindenki tudja, szokás sok tejes ételt enni. Nagyon sok okot fel tudunk sorolni, hogy miért is, íme, néhány közülük:

Sávuot ünnepén két vekni kenyérből álló áldozatot mutattak be a Szentélyben. Ennek emlékére először egy olyan étkezést ülünk végig, ahol tejeset eszünk, majd ezt követően hagyományos, húsos ünnepi ételeket eszünk a megfelelő idő elteltével.

A Tóra átvételével a zsidóknak el kellett kezdeniük kóseren étkezni. Mivel a Tórát sábátkor adta át Isten, nem volt lehetőség levágni egy állatot, s az evőeszközöket sem lehetett kikóserolni, úgyhogy azon a napon őseink tejeset ettek.

A Tóra olyan, mint a tápláló tej. A tej héberül cháláv. Minden héber betűnek van számértéke. Ha a cháláv betűinek számértékét összeadjuk, 40-et kapunk, ami pont annyi, ahány napot Mózes a hegyen töltött, amikor megkapta a Tórát.

Lássuk a finomságokat!

SV15Bögrés palacsinta

Hozzávalók:

  • 1 (2 dl-es) bögre liszt,
  • 1 bögre tej, 2 tojás,
  • 1 csomag vaníliás cukor,
  • 2 ek. kristálycukor
  • + olaj a sütéshez.

A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük. A sárgákat kikeverjük a cukrokkal, liszttel, tejjel simára keverjük. Óvatosan hozzáadjuk a felvert fehérjét.

Olajjal kikent palacsintasütőben kisütjük. Por­cu­korral, pudinggal, lekvárral, kakaóval tálaljuk. Lehet egyből dupla adagot csinálni, mert pillanatok alatt elfogy.

Tipp: én 15 cm átmérőjű palacsintasütőt használtam, így kb. 10 db lesz belőle, attól függ, ki milyen vastagon szereti.

Olasz palacsinta

SV16Hozzávalók:

  • 100 g liszt,
  • 100 g tej,
  • 1 db tojás,
  • 5 g cukor,
  • 5 g sütőpor,
  • 100 g alma,
  • 50 g joghurt

Keverjük össze egy habverővel a tojást és a tejet. Szórjuk bele a lisztet a sütőporral és a cukorral. Egy habverővel addig keverjük, míg egységes nem lesz. Melegítsünk elő egy serpenyőt, egy kis vízzel érdemes ellenőrizni, hogy megfelelő hőmérsékletűre melegedett-e fel. Öntsük bele az öntetet (4 palacsinta süthető), majd süssük a palacsintákat oldalanként 2-3 percig, amíg aranyszínűre nem sülnek. Készítsünk négy különböző méretű palacsintát. Az almát vágjuk darabokra, keverjük össze a joghurttal, majd tegyük a palacsinták közé. A palacsinta tetejére pedig szórjunk kakaóport.

Amerikai palacsinta

SV17Hozzávalók:

  • 1 tojás,
  • 1 ek. olaj,
  • 3 dl tej,
  • 6 ek. lisztkeverék,
  • 1 ek. barna cukor,
  • 1 teáskanál vaníliaaroma,
  • fél csomag sütőpor,
  • csipet só

A tojássárgáját kikeverjük a cukorral és a tejjel. Hozzáadjuk a lisztet, az olajat, a vaníliaaromát, a sót, a sütőport, végül óvatosan hozzáforgatjuk a habbá vert tojásfehérjét.

Felforrósított palacsintasütőbe kanalazunk egy adag tésztát, a kanál segítségével kicsit ellapítjuk, és mindkét oldalát arany barnára sütjük.

Ízlés szerint dzsemmel, nutellával, gyümölccsel kínáljuk.

Francia palacsinta

palacsintaHozzávalók:

  • 4 tojás,
  • 10 dkg liszt,
  • 2,5 dl tej,
  • 5 dkg vaj,
  • kis kanál só,
  • kakaó,
  • dió,
  • porcukor,
  • vaníliás cukor

A tojások fehérjét kemény habbá verjük. A tojássárgáját kikeverjük a vajjal, majd apránként hozzáadjuk a lisztet és (felváltva, hogy jól keverhető legyen) a tejet is.

Ehhez a masszához keverjük a tojásfehérjét. Pa­la­csintasütőben sütjük (ha teflon, nem kell olaj alá), de csak az egyik oldalát. A palacsintákat mindig a sült oldalával csúsztatjuk a tányérra, a habos oldalt megszórjuk kakaós porcukorral, a következő palacsintáét cukros darált dióval, a harmadik réteget pedig vaníliás cukorral, és így tovább, míg tart a tészta.

Az utolsó palacsintának a megsült oldalát hagyjuk felül, és ezt is megszórjuk vaníliás cukorral. Úgy szeleteljük, mint a tortát, tálaláskor csokimártást, tejszínhabot is kínálhatunk hozzá, megszórhatjuk tört mogyoróval.

Tudom, hogy a cikkem címe szerint a főszerep a palacsintáké, de még egy plusz receptet szeretnék megosztani veletek. Nálam ez egy nagy kedvenc. Az első sütemények között volt, amit életem során elkészítettem.

Meggyes clafoutis (tejes pite)

Könnyű francia édesség, amely lényegében egy finom gyümölcsös tejes pite. Nyáron általában meggy­ből készítik, de bármilyen gyümölcsből meg­süthető.

SV18Hozzávalók:

  • 300 g cseresznye vagy meggy kimagozva,
  • 300 ml tej,
  • 3 tojás,
  • 60 g porcukor,
  • 60g sima liszt,
  • fél tasak sütőpor,
  • csipet só,
  • fél tasak vaníliás cukor,
  • porcukor a tálaláshoz

Melegítsük elő a sütőt 180 C-ra. Magozzuk ki a meggyet. Vajazzunk ki egy 22 cm átmérőjű üvegtálat. Egy konyhai robotgéppel keverjük habosra a tojásokat a cukorral. Adjuk hozzá a tejet, a sót és a vaníliát, keverjük össze. Szitáljuk rá a lisztet és a sütőport, és keverjük simára.

Öntsük a tésztát a tepsibe, dobjuk rá a meggyeket a tetejére (maguktól elsüllyednek) és süssük 30-40 percig, amíg aranysárga nem lesz. Pihentessük tíz percig, szeleteljük fel és porcukorral meghintve tálaljuk még langyosan.

Ahogy a finomságokat, a recepteket se felejtsétek el megosztani a családotokkal és a szeretteitekkel!

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás