Rabbi válaszol

Mi a teendő akkor, ha a tejes kanál a húsosokkal lett elmosogatva?

Ahhoz, hogy egy evőeszköz kóserságával kapcsolatban kérdés merüljön fel, az szükséges, hogy az adott tárgy magas hőmérsékleten (ún. Jád szoledet bo, azaz, ami a kéznek már nem kellemes, az a hőmérséklet, ahol egy átlagos ember már elkapja a kezét – kb. 42 fok) érintkezzen a kóserság szempontjából problémás dologgal. Ezért ha például egy tejes késsel májkrémet kenünk a kenyerünkre, akkor a kést csak alaposan meg kell tisztítani, de nem szükséges kikóserolni. A mosogatás ebből a szempontból általában nem problémás, az emberek nem szoktak olyan hőmérsékleten mosogatni, ami nem kellemes a kezüknek. Ezért ilyen esetben csak alaposan meg kell tisztítani a kanalat, nem szükséges kikóserolni. De ha mondjuk forró vízbe áztatta be a húsos edényeket és köztük volt a tejes kanál, vagy mosogatógépben mosogatta el 50 vagy 65 fokon akkor az esetek nagy részében ki kell kóserolni a kanalat (konkrét esetben érdemes kompetens rabbinak feltenni a kérdést, mert előfordulhat, hogy még ilyen esetben sem kell kóserolni). A kóserolás úgy történik, hogy veszünk egy lábast (nem fontos, hogy tejes, vagy húsos), amiben az elmúlt 24 órában nem melegítettünk ételt. Felforralunk benne vizet, és amikor már bugyog, akkor az alaposan megtisztított kanalat (nem lehet rajta semmilyen kosz, rászáradt étel stb.) belerakjuk, úgy, hogy a víz teljesen ellepje a kanál teljes felületét. Utána kivesszük a kanalat, lemossuk hideg vízzel és már kevergethetjük is vele a tejeskávénkat.
Kattints ide és kérdezz a rabbitól!

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás