Egy komplett menü: leves, hús, édesség.
Szerző: Kürti Adrienn
Megjelent: Forrás – 2013. január-február
Szerző: Kürti Adrienn
Megjelent: Forrás – 2013. január-február
Az idei év különlegessége, hogy a tu bisvát, vagyis a fák újéve péntek este veszi kezdetét. Sokféle hagyomány kapcsolódik az ünnephez, mint például a hét izraeli termény, vagyis a búza, árpa, szőlő, füge, gránátalma, olívabogyó és datolya fogyasztása. Sok helyen egy speciális tu bisváti Haggada alapján tartanak „széder” estéket, van, ahol legalább tizenötféle gyümölcsöt esznek. Tu bisvát ma már a zsidó Környezetvédelmi nap is, sok helyen ültetnek fákat, és beszélnek a fenntarthatóság és az ünnep kapcsolatáról.
Az alábbiakban egy speciális péntek esti – tu bisváti menüsor receptjei találhatók.
CGERSLI-ALIAS ÁRPALEVES
(tartalmas húsos recept)
Hozzávalók
- • 1 l marhahúsleves
- • 20 dkg bab
- • 20 dkg fehérrépa, sárgarépa, zeller vegyesen
- • 1 fej hagyma
- • 10 dkg gomba
- • 4 evőkanál gersli
- • 2 l víz
- • só, bors
A babot egy éjszakán át áztatjuk. Másnap a levesben főtt húst kockára vágjuk, és a lével, valamint a babbal együtt egy óráig főzzük. Hozzáadjuk az apróra vágott hagymát, zöldségeket, gombát és a gerslit. Sózzuk, borsozzuk. Addig főzzük, amíg a hozzávalók megpuhulnak.
CITROMOS-OLAJBOGYÓS MAROKKÓI CSIRKE
(húsos recept)
Hozzávalók
- • 1 evőkanál olívaolaj
- • 1 nagy vöröshagyma
- • 2 gerezd préselt fokhagyma
- • 1 evőkanál őrölt paprika
- • 1 kiskanál őrölt kömény
- • 1 kiskanál őrölt fahéj
- • 1 kiskanál őrölt gyömbér
- • 5 dl csirkeleveslé
- • 2 kg körüli egész csirke
- • 1,25 dl zöld olívabogyó
Az egyik citromot 8 részre vágjuk (érdemes biót használni, mert a héjában főzzük meg). Egy lábosban olajat forrósítunk, a vékonyra vágott hagymát üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a fokhagymát és a fűszereket, további 1 percig tovább pároljuk, majd a levest hozzátéve az elegyet felforraljuk. A csirkét lebőrözzük, 8 részre darabolva a lábosba tesszük, rászórjuk a citromgerezdeket. Fedő alatt, alacsony hőmérsékleten 25-30 perc alatt puhára főzzük. A csirkedarabokat egy tálra tesszük, a lábosban maradt szafthoz hozzátesszük a másik citrom levét és az olívabogyókat. Öt percig fedő nélkül, forralva sűrítjük a szószt, majd sóval és borssal fűszerezzük. A szószt rálocsoljuk a tálon levő csirkedarabokra. Mazsolás-aszalt fügés-diós rizskörettel tálaljuk.
PISZTÁCIÁS MUFFIN
(egyszerű párverecept)
Hozzávalók
- • 175 g cukor
- • 1,25 dl szoba-hőmérsékletű margarin
- • 350 g liszt (fehér vagy teljes kiőrlésű)
- • csipet só
- • 2 teáskanál szódabikarbóna
- • 1-1 csipet őrölt fahéj és kardamom
- • 4 tojás
- • 2 dl kakiszilvapép (datolyaszilva)
- • 2 dl növényi tej (mandulatej)
- • 1 teáskanál vaníliaaroma
- • 1,75 dl aprított pisztácia (lehet pirított is)
- • 50 g porcukor
A cukrot a margarinnal habosra kavarjuk, állandó keverés mellett először a száraz hozzávalókat, majd a vaníliát, mandulatejet tesszük az elegyhez. A muffinformákat ¾-ig töltjük, majd előmelegített sütőben 170 C fokon 20-25 perc alatt készre sütjük. Porcukorból és 2 evőkanál vízből cukormázat készítünk, melyet sűrűn megszórunk pisztáciával. Gránátalmás vegyesgyümölcs-salátához kínálhatjuk.
Jó étvágyat!
Még több recept:
www.zsidokonyha.hu
Az írás a JMPoint a Zsidó Közösségért Közhasznú Alapítvány támogatásával jelent meg.
http://akademia.jmpoint.hu