Gasztronómia

Kalács ros hásánára

A teljességet szimbolizáló újévi étel.

Szerző: Kürti Adrienn
Megjelent: Forrás – 2013. augusztus-szeptember

Szerző: Kürti Adrienn
Megjelent: Forrás – 2013. augusztus-szeptember

A zsidó újesztendőt sok édes étellel kezdjük, hogy jó és édes legyen az elkövetkezendő év. A kalács is édesebb lesz és a formája is kerekebb, a hosszúkás fo­nott barheszeket felváltják a kerek kalácsok. A kerek bar­heszen kívül, ami az éves ciklusra emlékeztet, néhány közösségben vagy családnál más érdekes formák is meg­jelennek. Van, ahol kis koronát is kap a barhesz, utalva a ros hásánái imákra, melyek jelentős része arról szól, hogy szeretnénk, ha az Örökkévaló királysága nyilvánvaló len­ne. Máshol létra alakú kalácsokat sütnek, arra emlé­kezve, hogy ekkor dől el, ki az, aki felemelkedik, és ki ke­rül lejjebb.

A „foigel kalács” madáralakja a kegyelemre és irga­lomra, a kinyújtott tenyér alakú barhesz a kohének áldá­sára utal. Lehet a kalács hal- vagy gránátalma-alakú, az afrikai közösségekben ötujjú kéz, vagyis a szerencsét szimbolizáló hámszá formájú.

Az év más időszakaiban is a tészta összedolgozásának és a chálá levételének ideje az imádság ideje. Szokás ilyen­kor a betegekért, gyermekáldásért vagy más szükség­letért imádkozni.

Az alábbi édesbarhesz-receptet szeretettel ajánlom ros hásánára és más ünnepekre.

ÉDES KALÁCS
(párverecept)

Hozzávalók

  • • 2 kocka élesztő
  • • 3 ek. cukor
  • • 1,5 l kézmeleg víz (összesen)
  • • 4 ek. só
  • • 2,7 kg liszt
  • • 5 dl cukor
  • • 4 tojás sárgája
  • • 2,5-3 dl olaj
  • • 2 egész tojás (összekeverve ecseteléshez)
  • • 0,6 dl szezámmag (elhagyható)
  • • 0,6 dl mák (elhagyható)

Egy közepes edénybe beletesszük az élesztőt és a 3 evő­ka­nál cukrot. Lehet egészségesebb, finomítatlan cu­krot (pél­dául nádcukor) is használni, de nyírfacukrot nem, mert az nem nyújt táptalajt az élesztőgombaféléknek. Hoz­zá­adunk 2,5 dl kézmeleg vizet, elkeverjük, és kony­ha­ruhával letakarva félretesszük, míg kétszeres térfogatára nő, kb. 5-15 perc alatt. Még szebben fut az élesztő, ha a folyamat elindulása után kevés liszttel meghintjük.

Fontos, hogy az alapanyagok legalább szobahő­m­ér­sék­letűek legyenek, sőt a lisztet akár 50-60 C fokosra át is melegíthetjük.

Egy nagyobb műanyag vagy üveg tálba beleszitáljuk a lisztet, rámérjük a sót, cukrot, és a szélekre körbe tesszük a tojás sárgáit. Középre mélyedést készítünk, ebbe öntjük az élesztős oldatot, valamint adagonként 1,25 li­ter kézmeleg vizet, miközben lassan kézzel vagy géppel elkezdjük összedolgozni az elegyet. Hozzáteszünk 0,5 dl olajat, és tovább dagasztjuk körülbelül 10 percig. Újabb fél deci olajjal átgyúrjuk 1-2 perc alatt a tésztát, majd konyharuhával vagy zacskóval letakarva meleg helyen ke­lesztjük. Lisztezzük a felületét, vagy olajjal kenjük meg, hogy ne ragadjon le, könnyebben emelkedjen fel. A pihentetés után kevés olajjal újra átgyúrjuk, majd újra olajjal lekenve kelesztünk tovább kb. egy óráig Még egy olajos átgyúrás után újabb egy órát kelesztjük. A formázás előtt a tésztából gombócnyit leszakítunk és elmondjuk a chálá levételének áldását. Formázás és tojásos ecsetelés után szezámmaggal vagy darálatlan mákkal díszítjük. 10 perces pihentetés után, nyolc kalács készítése esetén, 170-180 C fokon, 35-45 perc alatt sütjük arany barnára.

Sáná tová umetuká!

Még több recept:
www.zsidokonyha.hu

Az írás a JMPoint a Zsidó Közösségért Közhasznú Alapítvány támogatásával jelent meg.
http://akademia.jmpoint.hu

vissza