Hanuka

Chanuka : fánk, fánk, fánk és…. lángos!

Most, hogy chanuka közeledik, ilyenkor általában bő olajban sült ételeket fogyasztunk. Ehhez osztanék meg veletek egy-két gyorsan és könnyen elkészíthető tejes receptet. Remélem, találtok közte olyat, amit ki is próbáltok. Chanuka száméach!

Lángos

Hozzávalók

3 dkg élesztő

fél liter tej

1 kg liszt

2 dl tejföl

1 evőkanál só

Elkészítés

Az élesztőt langyos tejben megfuttatjuk, és a liszttel, a tejföllel és a sóval nem túl lágy tésztát gyúrunk belőle. Letakarjuk, és kb. fél órát langyos helyen kelesztjük. Ezután a tésztát kb. fél cm vastagra kinyújtjuk, és tetszés szerinti formára kiszaggatjuk. Forró olajban, frissen annyit sütünk ki belőle, amennyi éppen elfogy. A maradékot kiolajozott zacskóba téve 1 héten keresztül akkor sütünk belőle, amikor akarunk. Hűtőben (nem a fagyasztóban) tároljuk. Sajttal, fokhagymával, tejföllel megszórva nagyon finom.

Bögrés fánk

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre

Hozzávalók

2 púpos bögre liszt

2 tojás

1 csomag sütőpor

2 doboz natúr joghurt vagy tejföl (140 g-os kiszerelésű), de az egy tejföl, egy joghurt, is működik

2-3 evőkanál cukor

Elkészítés

A hozzávalókat összekeverjük, galuskaszerű tésztát fogunk kapni. Két evőkanál segítségével forró olajba szaggatjuk. A tészta magától fog megfordulni az olajban. Ez azért jó, mert akkor biztosan átsül a belseje. Azért az első adag kisülése után ellenőrizzük a belsejét: tépjük vagy vágjuk ketté.

Karfiolfasírt

Hozzávalók

1 fej karfiol

2 tojás

2 bögre reszelt sajt

1 bögre zsemlemorzsa

só, bors

Elkészítés

A karfiolt rózsáira szedjük, és enyhén sós vízben megfőzzük. Ha kész, lecsepegtetjük, és aprítógépben krémesre daráljuk. Hozzáadjuk a tojást, a sajtot és a zsemlemorzsát, sózzuk-borsozzuk és összegyúrjuk. A masszából gombócokat formázunk, kilapítjuk őket, és sütőben vagy kevés olajon serpenyőben kisütjük.

Karalábé és vegyeszöldség-fasírt

Hozzávalók

2 tojás

2 gerezd fokhagyma

sütéshez olaj

20 dkg sárgarépa

őrölt bors

10 dkg fehérrépa

10 dkg zellergumó

formázáshoz zsemlemorzsa

20 dkg karalábé

Elkészítés

A zöldségeket megpucoljuk, lereszeljük, nagy tálba tesszük, 1 teáskanál sót adunk hozzájuk. 30 percig állni hagyjuk, majd az egészet nagyon alaposan kifacsarjuk. Hozzáadjuk az aprított fokhagymát, a tojásokat és annyi zsemlemorzsát, hogy formázható masszát kapjunk. Sózzuk, borsozzuk. 15 percig hagyjuk pihenni a masszát. Fasírtokat formázunk belőle, majd bő, forró olajban ropogósra sütjük.

Csicseriborsó-fasírt

Hozzávalók

4 szál újhagyma

2 gerezd fokhagyma

1 csokor petrezselyem

1/2 csokor koriander

1/2 csokor menta

1 serrano paprika félbevágva és kimagozva

2 csésze főzött csicseriborsó

1 tojás

só és bors

3-4 ek. olívaolaj

1/3 csésze liszt

Elkészítés

Robotgépben keverjük össze az újhagymát, a fokhagymát és a fűszereket, adjuk hozzá a paprikát, majd a csicseriborsót is, míg aránylag egyenletes masszát nem kapunk! Adjuk a keverékhez a tojást, újra dolgozzuk össze a géppel, majd 15-20 percre tegyük fagyasztóba a masszát! Az összeállt falafelből formázzunk golyókat, és forgassuk meg őket lisztben, de csak annyira, hogy leheletfinom réteg keletkezzen rajtuk! Egy serpenyőben hevítsünk olajat, és forgatás mellett süssük arany barnára a golyókat!

Céklafasírt

Hozzávalók

25 dkg csicseriborsó

2 közepes cékla

1 közepes vöröshagyma

4 gerezd fokhagyma

1 nagy tojás

1/2 csokor petrezselyemzöld

2 ek. olívaolaj

1 tk. szódabikarbóna

ízlés szerint só, bors

Elkészítés

A csicseriborsót előző este áztasd vízbe. Másnap öntsd le róla a vizet. A céklát alaposan mosd meg, pucold le a héját, vágd apróbb kockákra. Pucold meg a vöröshagymát is, vágd fel 8-10 kockára. A fokhagyma héját is távolítsd el. A csicseriborsót, a céklát, a vöröshagymát, a fokhagymát, a petrezselyemzöldet öntsd robotgépbe és daráld masszaszerűre: turmixold néhány percig. Öntsd át egy nagyobb edénybe, üsd bele a tojást, és jól keverd össze. Ízlés szerint sózd, borsozd, végül keverd hozzá az olívaolajat és a szódabikarbónát is. Hagyd állni 15-20 percet. Közben melegítsd elő a sütőt 200 fokra. A falafel masszájából készíts golyókat. Kb. 45-55 darab lesz a megadott mennyiségből. Valamennyit helyezd sütőpapírral bélelt tepsire. Told a forró sütőbe és kb. 25 perc alatt süsd szép pirosra. A céklás falafelt joghurttal, salátával kínáld.

Fűszeres babfasírt

Hozzávalók

1 fej vöröshagyma

2 tojás

25 dkg fehér bab

ízesítéshez só

1 tk. őrölt római kömény

ízlés szerint citrom reszelt héja

pár csepp citromé

ízesítéshez őrölt bors

1 csokor petrezselyem

sütéshez olaj

formázáshoz zsemlemorzsa

Elkészítés

A lecsöpögtetett babot tálba tesszük, villával össze­tör­jük. Hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, a fel­aprított petrezselymet és a tojást. Sózzuk, borsozzuk, bele­reszeljük a citrom héját, pár csepp citromlevet, elke­ve­rünk benne kb. 3-4 evőkanál zsemlemorzsát, hogy for­mázható masszát kapjunk. Gömböket formázunk, zsemle­morzsában megforgatjuk, majd forró olajban ropogósra sütjük.

Készíthetünk hozzá mártogatóst: 2 dl passzírozott pa­ra­dicsomot elkeverünk 1 teáskanál csípőspaprika-krém­mel, 1 gerezd zúzott fokhagymával, 1 teáskanál mézzel.

 

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás