Most, hogy chanuka közeledik, ilyenkor általában bő olajban sült ételeket fogyasztunk. Ehhez osztanék meg veletek egy-két gyorsan és könnyen elkészíthető tejes receptet. Remélem, találtok közte olyat, amit ki is próbáltok. Chanuka száméach!
Lángos
Hozzávalók
3 dkg élesztő
fél liter tej
1 kg liszt
2 dl tejföl
1 evőkanál só
Elkészítés
Az élesztőt langyos tejben megfuttatjuk, és a liszttel, a tejföllel és a sóval nem túl lágy tésztát gyúrunk belőle. Letakarjuk, és kb. fél órát langyos helyen kelesztjük. Ezután a tésztát kb. fél cm vastagra kinyújtjuk, és tetszés szerinti formára kiszaggatjuk. Forró olajban, frissen annyit sütünk ki belőle, amennyi éppen elfogy. A maradékot kiolajozott zacskóba téve 1 héten keresztül akkor sütünk belőle, amikor akarunk. Hűtőben (nem a fagyasztóban) tároljuk. Sajttal, fokhagymával, tejföllel megszórva nagyon finom.
Bögrés fánk
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre
Hozzávalók
2 púpos bögre liszt
2 tojás
1 csomag sütőpor
2 doboz natúr joghurt vagy tejföl (140 g-os kiszerelésű), de az egy tejföl, egy joghurt, is működik
2-3 evőkanál cukor
Elkészítés
A hozzávalókat összekeverjük, galuskaszerű tésztát fogunk kapni. Két evőkanál segítségével forró olajba szaggatjuk. A tészta magától fog megfordulni az olajban. Ez azért jó, mert akkor biztosan átsül a belseje. Azért az első adag kisülése után ellenőrizzük a belsejét: tépjük vagy vágjuk ketté.
Karfiolfasírt
Hozzávalók
1 fej karfiol
2 tojás
2 bögre reszelt sajt
1 bögre zsemlemorzsa
só, bors
Elkészítés
A karfiolt rózsáira szedjük, és enyhén sós vízben megfőzzük. Ha kész, lecsepegtetjük, és aprítógépben krémesre daráljuk. Hozzáadjuk a tojást, a sajtot és a zsemlemorzsát, sózzuk-borsozzuk és összegyúrjuk. A masszából gombócokat formázunk, kilapítjuk őket, és sütőben vagy kevés olajon serpenyőben kisütjük.
Karalábé és vegyeszöldség-fasírt
Hozzávalók
2 tojás
2 gerezd fokhagyma
sütéshez olaj
20 dkg sárgarépa
só
őrölt bors
10 dkg fehérrépa
10 dkg zellergumó
formázáshoz zsemlemorzsa
20 dkg karalábé
Elkészítés
A zöldségeket megpucoljuk, lereszeljük, nagy tálba tesszük, 1 teáskanál sót adunk hozzájuk. 30 percig állni hagyjuk, majd az egészet nagyon alaposan kifacsarjuk. Hozzáadjuk az aprított fokhagymát, a tojásokat és annyi zsemlemorzsát, hogy formázható masszát kapjunk. Sózzuk, borsozzuk. 15 percig hagyjuk pihenni a masszát. Fasírtokat formázunk belőle, majd bő, forró olajban ropogósra sütjük.
Csicseriborsó-fasírt
Hozzávalók
4 szál újhagyma
2 gerezd fokhagyma
1 csokor petrezselyem
1/2 csokor koriander
1/2 csokor menta
1 serrano paprika félbevágva és kimagozva
2 csésze főzött csicseriborsó
1 tojás
só és bors
3-4 ek. olívaolaj
1/3 csésze liszt
Elkészítés
Robotgépben keverjük össze az újhagymát, a fokhagymát és a fűszereket, adjuk hozzá a paprikát, majd a csicseriborsót is, míg aránylag egyenletes masszát nem kapunk! Adjuk a keverékhez a tojást, újra dolgozzuk össze a géppel, majd 15-20 percre tegyük fagyasztóba a masszát! Az összeállt falafelből formázzunk golyókat, és forgassuk meg őket lisztben, de csak annyira, hogy leheletfinom réteg keletkezzen rajtuk! Egy serpenyőben hevítsünk olajat, és forgatás mellett süssük arany barnára a golyókat!
Céklafasírt
Hozzávalók
25 dkg csicseriborsó
2 közepes cékla
1 közepes vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
1 nagy tojás
1/2 csokor petrezselyemzöld
2 ek. olívaolaj
1 tk. szódabikarbóna
ízlés szerint só, bors
Elkészítés
A csicseriborsót előző este áztasd vízbe. Másnap öntsd le róla a vizet. A céklát alaposan mosd meg, pucold le a héját, vágd apróbb kockákra. Pucold meg a vöröshagymát is, vágd fel 8-10 kockára. A fokhagyma héját is távolítsd el. A csicseriborsót, a céklát, a vöröshagymát, a fokhagymát, a petrezselyemzöldet öntsd robotgépbe és daráld masszaszerűre: turmixold néhány percig. Öntsd át egy nagyobb edénybe, üsd bele a tojást, és jól keverd össze. Ízlés szerint sózd, borsozd, végül keverd hozzá az olívaolajat és a szódabikarbónát is. Hagyd állni 15-20 percet. Közben melegítsd elő a sütőt 200 fokra. A falafel masszájából készíts golyókat. Kb. 45-55 darab lesz a megadott mennyiségből. Valamennyit helyezd sütőpapírral bélelt tepsire. Told a forró sütőbe és kb. 25 perc alatt süsd szép pirosra. A céklás falafelt joghurttal, salátával kínáld.
Fűszeres babfasírt
Hozzávalók
1 fej vöröshagyma
2 tojás
25 dkg fehér bab
ízesítéshez só
1 tk. őrölt római kömény
ízlés szerint citrom reszelt héja
pár csepp citromé
ízesítéshez őrölt bors
1 csokor petrezselyem
sütéshez olaj
formázáshoz zsemlemorzsa
Elkészítés
A lecsöpögtetett babot tálba tesszük, villával összetörjük. Hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, a felaprított petrezselymet és a tojást. Sózzuk, borsozzuk, belereszeljük a citrom héját, pár csepp citromlevet, elkeverünk benne kb. 3-4 evőkanál zsemlemorzsát, hogy formázható masszát kapjunk. Gömböket formázunk, zsemlemorzsában megforgatjuk, majd forró olajban ropogósra sütjük.
Készíthetünk hozzá mártogatóst: 2 dl passzírozott paradicsomot elkeverünk 1 teáskanál csípőspaprika-krémmel, 1 gerezd zúzott fokhagymával, 1 teáskanál mézzel.