Gasztronómia

Purimi ételkülönlegességek

A  purim olyan ünnep, amikor kötelező annyit inni, hogy ne tudj különbséget tenni az átkozott Hámán és az áldott Mordecháj között.

Ezért arra gondoltam, hogy olyan recepteket osztok meg veletek, amelyek aránylag gyorsan elkészíthetők, és purimhoz kapcsolódnak.

Purimi csirkemell

(ez lehet egész csirke is vagy csirkecomb)

Hozzávalók (4 adag)

  • 2 db csirkemell vagy 4 db egész csirkecomb vagy
  • egy kisebb egész csirke.
  • 1 kg gomba
  • 1 kg vöröshagyma
  • 3 dl fehérbor
  • sültcsirke-fűszer
  • fokhagyma
  • bors

Elkészítés

A csirkét feldaraboljuk, és a fűszerekkel bepácoljuk (minél tovább áll a pácban, annál zamatosabb). Amíg pácolódik a hús, apróra vágjuk a hagymát, és feltesszük dinsztelni. Megpucoljuk a gombát, és tetszés szerint felvágjuk. Amikor elkészült, beletesszük a húst, és felöntjük a borral. Felforraljuk, és utána lassú tűzön főzzük, míg a hús megpuhul.

Köretnek lehet rizst, bulgurt vagy akár párolt zöldséget is adhatunk.

Vörösboros marhasült sült krumplipürével

Hozzávalók (4 adag)

  • 1 kg marhahús
  • 3 db vöröshagyma
  • 1 fej fokhagyma
  • 1 nagy doboz paradicsompüré
  • fél liter vörösbor
  • olaj, babérlevél, só, bors, borókabogyó
  • 2 kg krumpli
  • 10 dkg margarin
  • 1 db tojás

Elkészítjük a pácot

A vöröshagymát apróra vágjuk, vagy lereszeljük, és a fokhagymát is. Összekeverjük az olajjal, és a fűszereket is és a vörösbort is hozzákeverjük. Ha tudjuk, mikor szeretnénk elkészíteni, akkor előtte 2-3 nappal beletehetjük a pácba a húst. Hűtőbe tesszük, és néha-néha keverjük meg. Ízletesebb és omlósabb lesz.

A pácolt húst tepsibe tesszük, és a páclét is ráöntjük, valamint a paradicsompürét egy kis vízzel hígítva. Lefedve közepes lángon másfél két órát sütjük. Csak a végén, kb. fél órával az előtt, hogy kész van, akkor sózzuk, mert a hús elég sok sót enged ki magából a főzés alatt.

Sült krumpli püré

Míg sül a hús, elkészíthetjük a krumplit. Héjában megfőzzük, és amikor kihűlt, egy kicsit megpucoljuk. Langyosan összetörjük (ne legyen benne darabka). Egy kis margarint és egy tojást hozzáteszünk, és krémesre keverjük. Habzsákba tesszük, és kis halmokat nyomunk a kiolajozott tepsibe. Addig sütjük, amíg a teteje elkezd pirulni.

Szilvalekváros kosárka

Hozzávalók

  • 50 dkg liszt
  • 30 dkg margarint
  • 15 dkg cukor
  • 1 tojás sárgája
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • csipet só
  • reszelt citromhéj
  • szilvalekvár

Elkészítés

Minden hozzávaló szobahőmérsékletű legyen. A lisz­t­­et és a porcukrot átszitáljuk. Beletöltjük a gépbe a margarint, cukrot, a tojás sárgáját, és jól eldolgozzuk. Mikor már összeáll a tészta, akkor hozzáadjuk a lisztet, sót, vaníliás cukrot és a citrom héját. Jól elkeverjük a géppel. Amikor kész, kiborítjuk egy lisztezett deszkára. Téglalap alakúra formáljuk, és egy kicsit betesszük a hűtőbe, hogy a margarin megszilárduljon. Miután kivettük a hűtőből, tetszés szerinti vastagságra nyújtjuk. Kiszaggatjuk akkorára, hogy a muffinformát ki tudjuk vele bélelni. Ezután előmelegített sütőbe 200 fokon 5 percig sütjük. Kivesszük, beletöltjük a szilvalekvárt, és visszatesszük sülni, de már csak 180 fokon. Kb. 8-15 percig kell sütni. Ez attól függ,hogy milyen vastag a tészta, és mennyire száraz a lekvár.

Rumos bögrés szelet

Hozzávalók

  • 3 bögre liszt (szitálva)
  • 2 tojás
  • ¾ bögre olaj
  • 1 bögre tej (ha húsosat ettél, vízzel helyettesítheted)
  • 1 bögre porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 késhegynyi szódabikarbóna
  • 3 ek. kakaópor

Tetejére

  • 1 ek. rum (ha gyerek is eszik belőle, akkor rumaroma)
  • 1 ek. porcukor
  • ½ ek. víz

Elkészítés

A lisztet, porcukrot, vaníliás cukrot, a tojásokat, az olajat, tejet (vizet), sütőport és a szódabikarbónát összekeverjük a géppel. A felét kikent, kilisztezett tepsibe öntjük. A másik feléhez hozzákeverjük a kakaóport, és óvatosan ráöntjük a már tepsiben lévő tetejére. Előmelegített sütőben 160-170 fokon kb. fél órát sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük a közepét, hogy az is megsült-e. A rumot (aromát) fél kanál vízzel és az evőkanál porcukorral kikeverjük, és a még forró süteményre kenjük. Megvárjuk, amíg kihűl, és utána szeleteljük.

Pácser Andi

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás