Ros hásáná

Ros hásánákor sem mindegy, hogy mi kerül az asztalra

Küszöbön állnak az őszi ünnepek. Ami mindannyiunk számára számvetést jelent elsősorban, de a zsidó háziasszonyokra külön feladatot ró. A sok ünnepnap sok ünnepi étkezést jelent, össze kell állítani a menüt, be kell vásárolni, el kell készíteni az ételeket. Azt már az óvodás kisgyerekek is megtanulják, hogy ros hásánákor mézbe mártott almát eszünk, desszertnek pedig különféle mézes süteményeket kínálunk.

Chálá

A főszereplő természetesen a chálá, a szombati fonott kalács (barchesz) újévi nagytestvére, az örök körforgás mézbe mártott megtestesülése.

Hozzávalók:

2 + 1/4 teáskanál száraz élesztő

1,5 teáskanál + 1/4 pohár cukor (van, aki mézet vagy barna nádcukrot használ)

3/4-1 pohár meleg víz

1/4 pohár semleges ízű növényi olaj

4 nagy, kiváló minőségű tojás, szétválasztva

1 tojássárgája

1,5 teáskanál (kóser) só

4 pohár kiváló minőségű búzaliszt

1/2-3/4 pohár, ízlés szerint előzőleg muskotályos bor

Elkészítés:

1. Egy nagy tálban keverjük el az élesztőt a másfél teáskanál cukorral a meleg vízben, majd hagyjuk pihenni 10 percig.

2. Fokozatosan keverjük hozzá a növényi olajat, 2 egész tojást, 1 tojássárgáját, a negyed pohár cukrot és a sót.

3. Lassan, kevergetve adagoljuk hozzá a lisztet.

4. Amikor a tészta összeállt, kezdjük el (géppel vagy kézzel) rugalmasra gyúrni (kézzel kb. 15-20 perc).

5. Borítsuk a tésztát egy vékonyan kizsírozott tálba, tiszta konyharuhával fedjük le, és kelesszük langyos helyen 1 órán át.

6. Ha ez letelt, „üssük át” a tésztát, majd kelesszük még 2 óráig. Ezután keverjük el benne a leszűrt boros mazsolát.

7. Formázzunk a tésztából 1 nagy vagy 2 kisebb fonott kalácsot, ha igazán autentikusak akrunk lenni, fonjuk őket csigába vagy koszorúba, a végeket hajtsuk a koszorú alá. Helyezzük sütőpapírral kibélelt tepsire, kenjük meg 1 lágyan felvert tojással, majd ismét hagyjuk 1 órán át pihenni. A vége felé melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

8. Kenjük meg a challah tetejét még 1 felvert tojással, szórjuk meg ízlés szerint szezámmaggal vagy mákszemekkel.

9. Süssük 180 fokra előmelegített sütőben aranybarnára (kb. 20-25 perc).

Helyezzük az ünnepi asztal közepére, almával-gyümölccsel körülvéve, és mézbe mártogatva fogyasszuk.

Alma alakú mézeskalács

Mézeskalácsot sütni szeptemberben talán picikét meghökkentő, de szerintem csak első hallásra. És ha már almát mártunk mézbe, akkor valóban adja magát az alma alakú mézeskalács.

Hozzávalók:

25 dkg méz, 30 dkg margarin vagy vaj, 30 dkg világos nádcukor, 1 kg liszt, 1 narancs reszelt héja, 1,5 teáskanál őrölt fahéj, 1,5 teáskanál szegfűszeg, 1 teáskanál szegfűbors, 3 teáskanál őrölt gyömbér, 0,5 teáskanál
őrölt szerecsendió, 2 teáskanál szódabikarbóna, 3 +1 tojás

Elkészítés:

A mézet összeforraljuk a fűszerekkel, majd hozzáadjuk a cukrot és a margarint is. Amikor minden elolvadt, elzárjuk alatta a lángot, és összedolgozzuk a szódabikarbónával elkevert liszttel és a 3 tojással.

Koronggá formázzuk, és éjszakára a hűtőbe tesszük. Másnap kb. 3mm vastagra nyújtjuk, majd kiszaggatjuk. Megkenjük tojással. 180 fokon 5 perc alatt sül meg.

Ha akarjuk, írhatunk rá tojáshabbal is. Ehhez felverünk 1 tojásfehérjét 20 dkg  porcukorral és 2 teáskanál citromlével, majd zacskóba tesszük, amelyre pici lyukat vágunk.

Mézes sütiben sült alma

Másik nagy kedvencem, amit talán már megosztottam veletek az a Mézes sütiben sült alma. A mézes süti illata annyira intenzív, hogy a sütés után napokkal is érzem, ahogy belépek a lakásba

Hozzávalók:

1 pohár tejföl, 1,5 pohár teljes kiőrlésű búzaliszt, 1 pohár méz, 1 tojás, 4 evőkanál olaj, 1 csomag sütőpor, 1/2 citrom leve és héja, 1/2 kávéskanál őrölt szegfűszeg, 1/2 kávéskanál őrölt szerecsendió, 1 kávéskanál fahéj, 1 csipet só, 3 alma, 3 fahéjrúd

Elkészítés:

Az almákat megmosom, és kiszúrom a közepükből a csumájukat. A lisztet elkeverem a sütőporral és a fűszerekkel. Hozzáadom a mézet, tojást, olajat, a citrom levét és a tejfölt. Gyorsan összekeverem, majd sütőpapírral bélelt őzgerincformába öntöm. Beleteszem az almákat, és mindegyik közepébe teszek egy-egy rúd fahéjat. 170 fokra előmelegített sütőben 40 perc alatt megsütöm. A tetejét megszórtam gránátalmamagokkal, ami ros hásánákor elmaradhatatlan.

Dióval töltött ponty

Hozzávalók:

1,5-2 kg tisztított ponty, 1 bögre apróra vágott dió, 2 fej vöröshagyma, olaj, őrölt paprika, só, bors

Elkészítés:

A megtisztított halat sózzuk, borsozzuk, beirdaljuk, és kb. 15 percre állni hagyjuk. Olajon megpirítjuk a hagymát, a diót és az őrölt paprikát, majd a halat megtöltjük vele. A hal hasát fogvájóval összetűzzük. Őrölt paprikával meghintjük, olajjal meglocsoljuk, és kb. 40 percig közepes hőfokon a sütőben megsütjük. Időközben meglocsolgatjuk a kisült levével. Nagyon finom lesz!

Ahogy a finomságokat, a recepteket se felejtsétek el megosztani a családotokkal és a szeretteitekkel!

Forrás: Fűszer és lélek
Shana Tova

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás